UČENICI I PROFESORI IZ MAKEDONIJE U HRVATSKOJ

Uspješno realiziran međunarodni projekt „Most prijateljstva“ Rešetari-Ilinden

tekst: Ljerka Toth Naumova i Ivana Velinovska Boceska
fotografije: Ivana Velinovska Boceska

unnamed (2)Ilinden-Rešetari/ Tim škole „Goce Delčev“ iz Ilindena u kome su bili deset  učenika i 4 profesora pod vodstvom ravnateljice Dušanke Krstevske i voditeljice projekta profesorice Ivane Velinovske Boceske boravili su u Rešetarima od 25. do 28. svibnja u povodu završnih aktivnosti međunarodnoga projekta „Most prijateljstva“ Rešetari-Ilinden.

Za vrijeme boravka u Hrvatskoj imali su prijam kod načelnika općine Rešetari, Zlata Age, srdačan susret s ravnateljom škole „Ante Starčević“, profesorima i učenicima.

U prostorijama škole  odradili su radionicu „Iste i različite riječi u hrvatskom i makedonskom jeziku“. Rezultate te radionice prezentirali su na priredbi u povodu patronata škole „Ante Starčević“i završetka projekta „Most prijateljstva„ između ove dvije škole. Na priredbi su nastupli učenici iz Ilindena izvedbama tradicionalnih makedonskih plesova i  svojih osobnih uradaka.

Obraćanje ispred prisutnih  koji su u velikom broju nazočili priredbi imali su  Zlatko Aga, Tihomir Batalo i Dušanka Krstevska.

Tom prigodom ravnatelj, Tihomir Batalo, dodijelio je priznanja za uspješano sudioništvo  i završavanje projekta između škola iz dvije prijateljske općine i to: gradonačelniku općine Ilinden Žiki Stojanovskom, ravnateljici Dušanki Krstevskoj, profesorici Ivani Velinovskoj Boceskoj i Ljerki Toth Naumovoj.

Poslije priredbe posjetili su spomen obilježje glazbene zvijezde Toše Proevskog u Novoj Gradiški.

unnamed (3)Sljedećeg dana domaćini su gostima iz Makedonije priredili odlazak u Zagreb i obilazak grada s profesionalnim vodićem. U Zagrebu se gostima pridružila i Diana Mašala Perković, tajnica Hrvatske matice iseljenika budući je Hrvatska matica iseljenika dala potporu tom  međunarodnom projektu.

Odlazak iz Rešetara  obilježen je  zahvalom gostiju na srdačnosti i profesionalnoj  organizaciji završetka projekta „Most prijateljstva“ i obećanjem za dalju suradnju između zbratimljenih općina Rešetari i Ilinden.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments