USPJEŠNA NOVLJANSKO-CRIKVENIČKA VINSKA NOĆ

tekst i foto: Josip Mayer
unnamed (5)U hotelu Slaven Selce upriličena je  u subotu 27. V. 2017. „Vinska noć.“ Organizacija te već tradicionalne manifestacije, koja se sve više i više širi i prepoznaje na lokalnoj i županijskoj razini, svake godine bude u nekom drugom hotelu što ovisi o zajedničkom dogovoru, ali i o pogodostima hotelske ponude.

Tako je bilo i ove godine. Pokrovitelji „Vinske noći“  bili su: Grad Novi Vinodolski, Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski i Udruga prijatelja grožđa i vina „Ružica Vinodola“ u suradnji s crikveničkim vinarima i vinogradarima.

Uz domaću hranu i izabrana domaća vina te vrijednu poslugu hotela, bilo je tu uzvanika iz političkog, gospodarskog, kulturnog i sportskog života.

Članovi udruge „Ružica Vinodola“, a  u suradnji s crikveničkim vinskim i vinogradarskim partnerima, imali su priliku i ovaj puta pozvati u goste svoje prijatelje, partnere i poznanike.

Za glazbeno veselje pobrinuo se je već pozati duo „Family.“

Bilo je i bogate tombole. Tijekom svečanosti podijeljene su zahvalnice, odličja i medalje najzaslužnijima za najkvalitetnija vina. Vjetar je to u leđa budućoj vinskoj, ali i turističkoj predstavi i promidžbi. Ples i zabava potrajali su do kasno u noć.

————

Inače Turistička zajednica vinodolske općine i Grad Novi Vinodolski, organiziraju  po četrnaesti put manifestaciju pod slavnim imenom „Ružica Vinodola“

Organizira se tu,  sada već tradicionalno  „Okolotorno“, šetnja osvijetljenim i uređenim uličicama Staroga grada, tijekom koje se mogu, uz pomoć mape, obići sve važne znamenitosti povijesne jezgre Novog Vinodolskog.

Tu  su vrlo aktivne domaće klape i glazbenici. Nudi se kušanje autohtonih proizvoda i vina Vinodolske doline kao i kupovina tradicionalnih suvenira domaćih zanatlija, umjetnika i obrtnika.

„Okolotorno“ predstavlja domaću bogatu kulturnu baštinu, ljepotu novljanskih narodnih običaja i čašćenje s  osmijehom veselih djevojaka u živopisnoj narodnoj nošnji. Tada se malo zakorači u prošlost, uz oživljene likove iz novljaske slavne prošlosti: Frankopane, bana Ivana Mažuranića, književnicu Ivanu Brlić Mažuranić…

„Okolotorno“ se organizira svake srijede između 5.VII. i  6.IX. a traje od 20h do 24h.

Dolazi i veliki karnenval za mlađe i starije.

Tu je već pod kraj sezone i „Fešta od kilometra“ na, turistima manje poznatoj lokaciji, točnije rečeno na Obali Petra Krešimira IV. Štandovi koje gosti mogu početi obilaziti već u 17 sati, razmješteni su sve do Novog Resorta. Cilj manifestacije je da se ljudi približe moru i upoznaju se s dijelom grada koji je manje posjećen od strane gostiju i turista.

 

Uzimajući u obzir da je lokacija fešte inače omiljena među Bribircima koji se tamo rado kupaju, grad im je odlučio posvetiti poseban kutak na obali. U „Bribirskom domaćem kutku“ posjetitelji mogu uživati u zvukovima bribirskih tamburaša, suvenirima, te bribirskoj gastro ponudi. Ukusne hrane i dobre glazbe ima tada i na drugim lokacijama duž obale.

 

Nakon završetka te fešte, završava ujedno i turistička sezona pa taj spekularni završetak fešte, završava u ponoć. Naime, u ponoć posjetitelji mogu uživati u velikom vatrometu, kojim se želi zahvaliti turistima na dolasku i boravku u Novom Vinodolskom.

 

Valja napomenuti  da ove tri gore navedene, dobro organizirane ljetne maifestacije, među vrlo važim su priredbama, jer se događaju  sredinom turističke sezone i posjeti ih godišnje uz domaće, negdje oko 4 do 5 tisuća stranih turista.

 

Naravno da među njima ima i naših iseljenika koji dolaze na svoje zaslužene godišnje odmore.

Ono što je također zanimljivo reći, Novljani slave Novu godinu na nešto drugačiji način od ostalih. Naime, oni već tradicionalno godinama u centru grada ispraćaju Staru. Proslava ispraćaja Stare godine također  je vrlo dobro posjećena s negdje oko 4 do 5 tisuća gostiju. Mnogi gosti stižu na ispraćaj Stare godine iz obližnjih, ali i udaljenijih sela i gradova.

 

Usudit ću se reći da je udruga „Ružica Vinodola“ jedna među većima u Hrvatskoj čiji sam i sam aktivan i pasivan član već nekoliko godina.

 

Takvi vinski, društveni, kulturno upriličeni događaji,vinske ceste, kušanje vina i druge priredbe imaju svoju posebnu važnost na turističkoj lokalnoj i županijskoj razini.

 

Sve više se prepoznaju i na europskom i svjetskom planu. Šireći svoje proizvode, hrvatsku kulturu i običaje, domaće kulinarske specijalitete , a posebno odabrana vina, te još mnogo toga drugoga, potrebno je Europi i svijetu pokazati da je Hrvatska zemlja u koju treba svakako svratiti.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments