RADITI I ŽIVJETI KAO LJUDI

Vrijednim suradnicima i dragim čitateljima, Uredništvo Hrvatskoga glasa Berlin čestita Međunarodni praznik rada!

PRAZNIK RADAZašto se obilježava Međunarodni praznik rada?

Prvi svibanj, Međunarodni praznik rada, podsjećanje je na povijesnu borbu radničke klase u čitavom svijetu i težnju da se stvore humaniji i pravedniji odnos prema radniku/ci.

Stoljetna borba za radnička prava
Federacija trgovačkih organizacija i Radnički sindikat su 1884. godine donijeli rezoluciju o osmosatnom radnom vremenu, koja…

više

PREPOZNATLJIV POETSKI RUKOPIS

Tiskana nova, četvrta po redu zbirka pjesama Marice Žanetić Malenica

prilog: Uredništvo HGB

U Biblioteci Književno pero Hrvatskog književnog društva iz Rijeke u travnju je iz tiska izišla poetska zbirka naslova Zlatarica riječi splitske pjesnikinje i naše dugogodišnje suradnice u rubrici POEZIJA, Marice Žanetić Malenica.

Glavni urednik i autor predgovora je Valerio Orlić, urednica i recenzentica Darija Žilić, a dizajnerica naslovnice Daria Čičmir Marković.

Zbirka Zlatarica riječi podijeljena je u tri cjeline: Lutka od gipsa, Posvete i Portal za ljubav i uglavnom se referiraju na proživljeno u različitim razdobljima njezina života, od djetinjstva do umirovljeničkih dana.…

više

U POTRAZI ZA NOVIM PUTEVIMA

piše: Dražen Radman

David Livingstone (1813. – 1873.) je bio škotski liječnik, misionar i istraživač. Proveo je više od trideset godina u Africi istražujući kontinent.

Prvi je obavljao istraživanja u bazenu rijeke Zambezi te je otkrio niz jezera, a posebno se pamti po otkriću veličanstvenih Viktorijinih slapova.

Jednom prilikom je rekao:

“Ne želim ljude koji bi došli samo ako saznaju da su putevi prohodni. Želim one koji bi došli ako znaju da puteva nema.”

više

ZLATARICA RIJEČI

Marica Žanetić Malenica

nadala sam se

padobranom parati nebo, prizemljiti se na tratinu
konje vrane jahati prostranstvom zelenim i divljim
voziti bicikl s košaricom u kojoj bi se truckale
neka dobra knjiga, dekica i poljsko cvijeće
svirati klavir, goste počastiti etidom
kad kolače ne stignem ispeći…

više