LJILJANI BIJELI…

foto: Alfred Matijašević
unnamed (13)Ljiljan (Lilium) je rod jednosupnica iz porodice ljiljani (Liliaceae), trajnica s lukovicom i nadzemnom stabljikom. Potječe iz Azije, Europe, Sjeverne Amerike. Postoji oko 90 vrsta.

Cvijet ljiljan najčešće nalazimo na području Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Baš kao i svaki drugi cvijet, i ljiljan ima svoje značenje. Ime mu je poteklo od grčke riječi leirion i rimske riječi lilium. Iznimno je cijenjen zbog svoje ljepote i opojnog mirisa, a može biti bijele, žute, narančaste i ljubičaste boje.

Kao simbol, cvijet ljiljan ima različita značenja. U staroj Grčkoj bio je posvećen zaštitnici braka i potomstva boginji Heri. Legenda kaže da su ljiljani nastali iz kapljica njezina mlijeka dok je dojila Zeusova sina Herkulesa. Naime, nekoliko kapljica palo je na zemlju od čega je, prema starim pričama, nastao bijeli ljiljan.

unnamed (14)No, čini se da je najveći utjecaj ljiljan ostavio u kršćanstvu gdje od davnih dana predstavlja simbol čistoće i nevinosti. U Bibliji stoji nekoliko različitih legendi o nastanku ljiljana. Tamo se spominje su bijeli ljiljani izrasli na mjestu gdje su padale Isusove suze u posljednjim trenucima njegova života, ali i da su se pojavili na mjestu gdje je Eva prolila suze pokajanja. Biblija kaže da je ljiljan bio i omiljeni cvijet Djevice Marije. A pojavljuje se redovito i uz svetog Antuna Padovanskog.

U kojoj god da se legendi spominje, ljiljan uvijek predstavlja simbol čistoće, sreće, nevinosti, ljubavi i besmrtnosti. Zbog toga ga i mladenci često odabiru za svoje vjenčanje jer se odnosi na vječnu ljubav i odabir voljene osobe.

Osim svoje povijesne simbolike, ljiljan se često koristio u zdravstvene svrhe. Stari Egipćani uzgajali su ga za liječenje raznih bolesti poput ženskih bolesti, bolesti uha, bolesti pluća, živčanog sustava i bolesti kostiju te zglobova.

unnamed (15)

unnamed (16)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments