ČISTA UTOPIJA

tekst: Martina Budimir
Divna zemlja, još ljepši ljudi. Mislim pri tome i na unutarnju, ne samo na vanjsku ljepotu. Pa ipak, isti ti divni ljudi bježe iz iste te lijepe zemlje.

Egzodus poprima masovne razmjere. Bujica borbe za bolje sutra, ali ponekad i za golu egzistenciju, odnosi sa sobom i mlado, i one u najboljim godinama, ali i staro.

Oni koji ostaju, koji su već oguglali na sistemsku bolest društva…

više

POGLED IZ VANJSKE PRESPEKTIVE!

tekst i foto: Josip Mayer
unnamedMnogi naši iseljenici prve i druge generacije, radeći u inozemstvu dugi niz godina, snalaze se na sve moguće načine  kako bi mogli malo odvojiti i za osobno zadovoljstvo kao što je putovanje po europskim i izvaneuropskim zemljama.

Tako smo i mi činili. Obišli smo mnoge egzotične zemlje i krajeve, a prošle godine bili smo u Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Estoniji, Rusiji.…

više

POKRATE ILI AKRONIMI

piše: Marija Kukić, lektorica Hrvatskoga glasa Berlin

AkronimPokrate ili akronimi su složene kratice. Riječ akronim dolazi iz korijena grčke riječi AKROS što znači krajnji, gornji, dok ONOMA znači ime.

Pokrate ili akronimi  vrste su kratica nastale odabirom prvih slova nekih drugih riječi koje, iako same za sebe ne znače ništa, zajedno napisane označavaju neki pojam.…

više

LJILJANI BIJELI…

foto: Alfred Matijašević
unnamed (13)Ljiljan (Lilium) je rod jednosupnica iz porodice ljiljani (Liliaceae), trajnica s lukovicom i nadzemnom stabljikom. Potječe iz Azije, Europe, Sjeverne Amerike. Postoji oko 90 vrsta.

Cvijet ljiljan najčešće nalazimo na području Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Baš kao i svaki drugi cvijet, i ljiljan ima svoje značenje. Ime mu je poteklo od grčke riječi leirion i rimske riječi lilium. Iznimno je…

više