ISELJENICI U ZAŠTITI OKOLIŠA

tekst i foto: Ivana Rora
eco2016_2Hrvatska matica iseljenika organizira od 23. srpnja do 12. kolovoza, program za mlade iseljenike naslova ECO HERITAGE TASK FORCE. Ove godine je domaćin grad Nin.

TASK FORCE je program u kojem mladi iz iseljeništva rade na zaštiti okoliša, obnavljajući zapuštene dijelove hrvatskoga prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora, tako da je i nastala transformacija projekta u ECO HERITAGE TASK FORCE.

Potreba da očuvamo našu prirodnu i kulturnu baštinu je izazov koji će ostati. Uključivanje mladih je prirodna potreba jer i oni potječu iz Hrvatske i nastojat će pridonijeti očuvanju njenog okoliša i dobara, te je bolje upoznati. Svake godine se u ovaj program uključi pedesetak mladih ( starijih od 18 godina) hrvatskog porijekla iz najmanje 15 zemalja svijeta.

Projekt je začet u jeku hrvatskih ratnih stradanja 1992. godine a iseljenička je mladež nastavila održavati TASK FORCE i u mirnodopsko vrijeme. Dosad su uspješno ostvareni projekti u Voćinu, Gornjem Brgatu kraj Dubrovnika, Skradinu, Daruvaru, Istri, na Plitvičkim jezerima, na otočiću Galovcu kraj Zadra, u Arboretumu u Trstenom, Motovunu, Zaostrogu, Stonu, Puli i Bakru s arheološkim nalazištima u Crikvenici, Novom Vinodolskom i Hreljinu, Kaštelima te Bjelolasici, Koprivnici, Dugoj Resi, Rovinju, Stonu, Murteru, Međimurskoj županiji, na otoku Visu, Šibeniku i NP Krka.

Prepoznavši vrijednost ovoga programa svake se godine našoj hrvatskoj mladeži iz iseljeništva i predstavnicima hrvatskih nacionalnih manjina iz susjednih zemalja pridružuju i njihovi prijatelji iz cijeloga svijeta.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments