POTEMKINOVA SELA

piše: Branka Oreb-Jerković
U proteklih 15 godina članovi mirovinskih fondova ukupno su uplatili 64,5 milijardi kuna doprinosa, a zahvaljujući ostvarenim prinosima, ukupna imovina kojom raspolažu četiri fonda dosegnula je 87,4 milijarde kuna, stoji u podacima financijskog portala HRportfolio.

Gotovo dva milijuna je članova mirovinskih fondova u zemlji. To ste vi -ako ste u radnom odnosu, vaša djeca koja su imala sreću naći posao, ili susjed kojeg tjeraju u prijevremenu mirovinu jer je firmi nepotreban ili nepodoban.

Jeste li – u proteklih 15 godina – na svome bankovnom računu osjetili ikakve benefite od ulaganja u mirovinske stupove?! Niste.

Tu i tamo pročitat ćete da su mirovinski fondovi postali većinski vlasnici nekih tvrtki, hotela i sl…
Netko XY u Erste Plavi ili PBZ CO raspolaže s novcem kojeg ste uplatili a da uopće nemate povratnu informaciju u što se on troši a kamoli da ubirete dividendu od unosnih poslova…

Primjerice, ako je mirovinski fond vlasnik hotela Bellevue u Orebiću- kamo ide prihod od turističke sezone?!

Jesmo li toliko nesposobni pa trebamo sponzora koji će raspolagati našim novcem?!

Naravno da nismo, pa upravo vlasnici apartmana su pokazali poduzetnički duh u ovim nesretnim vremenima ‘liberalnog kapitalizma’.

Zapravo, sustav je odlično zamišljen da vrhuški bude dobro: lova redovno kapa, mogu s njom raditi što ih volja i nisu vam dužni niti ispostaviti račun…
Imate samo bjanko mjenicu da ćete uplaćeno dobiti kad steknete formalno-pravne uvjete za mirovinu. Za 30-40 godina?!
Obećanje na neviđeno, dok oni grade Potemkinova sela….zvuči kao vic, da nije istina.

Zar ne bi bilo logičnije da dobijete brutto plaću na ruke i izdvajate po vlastitom nahođenju sredstva za stare dane, na svome računu, daleko od pipaca korupcijske hobotnice koja se nadvila nad ‘Lijepom našom’.

Jer, već se stidljivo pojavljuju vijesti o šestomjesečnom negativnom saldu u mirovincima a kao glavni krivac spominje se stanovnik Kulmerovih dvora.

‘Slučaj Agrokor’ guta sve pred sobom…pa i budućnost naše djece.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments