TKO SE BOJI RADA JOŠ…

tekst: Josip Mayer
Ponukan sam vrlo provokativnim naslovom „ UPRAVO ODOBRILA VLADA“. „Kad neće Hrvati, Hrvatska ‘uvozi’ 4 225 stranih radnika za sezonski rad.“

Nevjerojatno kako Vlada želi ubrzati razvojni proces i napredak hrvatske  nam domovine, da se čim prije zaposle uz domaće djelatnike  i profesionalci iz hrvatskog iseljeništva, da dobiju priliku  zastupati  Hrvatsku u svojoj struci dugogodišnjim radnim iskustvima kako bi se čim prije s Europom uskladila i s mjesečnim primanjima i europskim radničkim standardima.

Naime , Vlada je u četvrtak na sjednici utvrdila i nove, povećane kvote za zapošljavanje osoba iz trećih zemalja, a ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je kako su one povećane prvenstveno da se ne ugrozi investicijski ciklus zbog nedostatka radne snage, a cilj je Vlade prvenstveno aktivirati domaću radnu snagu.

U idućoj godini tako će se moći izdati ukupno 31 000 radnih dozvola strancima, odnosno 22 000 više novih dozvola, a 9 000 je produženje postojećih.

Od 22 000 novih dozvola, njih 17 495 odnosi se na stalno zapošljavanje, na sezonski rad 4 225 dozvola, a od toga na turizam i ugostiteljstvo njih 3 715, i to samo na sezonski rad do šest mjeseci. Kod stalnog zapošljavanja najviše dozvola bit će izdano za građevinski sektor, njih 11 270. Novina je 300 dozvola za IT sektor.

Ministar Pavić najavljuje da će Hrvatski zavod za zapošljavanje u sljedeća četiri mjeseca provesti intenzivnu kampanju nuđenja poslova hrvatskim građanima kako bi ih zaposlili prije aktivacije ovih kvota i kako bi, rekao je, „stvarno razbistrili tko je stvarno nezaposlen, a tko ne.“

„Riječ je o balansiranom pristupu“, dodaje, „kojim prvenstveno želimo aktivirati domaću radnu snagu, a ono što nećemo moći, nadomjestit ćemo kvotama kako se ne bi ugrozio investicijski ciklus i osigurao gospodarski rast u idućoj godini.“

Premijer Andrej Plenković kaže da je odluka o povećanju kvota donesena temeljem realnih potreba pojedinih sektora gospodarstva, jasnog deficita koji se osjetio tijekom turističke sezone.

„Mislim da ove mjere, koje kanimo poduzeti sa Zavodom, trebaju Vladi i javnosti dati jasnu sliku. Posla ima, tko želi raditi, a tko ne. To je ključna poruka i zato vas molim da s tom kampanjom potaknete što veći broj nezaposlenih, da iskoriste prigode koje već postoje na tržištu rada“, rekao je. „A kvote će“, dodaje, „sigurno učiniti hrvatsko tržište rada propulzivnijim.“

Tj. vidi se i zna se, tko želi raditi, a tko ne  i tko je vjeran domovini. Hrvatski zakonski sustav do dan danas  nije kadar stvoriti djelotvoran  radnički sud, kao što ga ima Njemačka,( Arbeitsgericht) koji štiti radnika po potrebi i /ili rješava kratkoročno sudske  predmete na licu mjesta.

Umjesto toga, hrvatski sezonski radnici , ali i oni koji rade kroz cijelu godinu često su puta prevareni za svoju   plaću, ili dobiju  tek dio zarađenoga.

Eto, to je prava slika hrvatskog radničkog sustava!

Ili ga ima, ili ga nema, on ne radi za radnika baš ništa.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
SLAVONKA
SLAVONKA
6 years ago

Sve čitam ova prepucavanja na tekst Tko se boji rada još.. i uopće ne shvaćam zbog čega toliki komentari i međusobna uvjeravanja tko je u pravu, tko u krivu.Pozorno sam ga čitala i nisam pronašla baš ništa što bi nekoga moglo povrijediti. Ili je možda povrijeđen nečiji EGO. Molim vas, smirite živce, zaboravite na ovo i krenite vesela srca ususret Božiću. Najvažnije je sretno i zadovoljno srce, a ne ovakve sitnice koje nisu spomena vrijedne. Čestit vam Božić!
Slavonka

Stipa Poljaković
6 years ago

Problem je u suvišku pameti i prevelikoj količini bespotrebnih, jalovih riječi. Od svoga ega ne vidimo druge i inzistiramo na svojoj istini.

Marija
Marija
6 years ago

I ne vidim u ČEMU JE OVDJE PROBLEM.

Marija
Marija
6 years ago

Pročitala sam tekst više no što Vi možete i zamisliti. Dobro: I za mene je ova tema gotova stvar, riješena, svršena.Još bih mogla nešto napisati, ali zakopčala sam prste lancima pa ne mogu micati s njima.

Josip Mayer
Josip Mayer
6 years ago

Gospđo Marija priznajte,pola Vam se oprašta.Pomašili ste temu,kockate se sa mojom radnom energijom.Dosta je bilo,za mene je ova tema završena..Komentirate naslov a da nste pročitali cijeli tekst.E, pa sada neka netko drugi kaže, tko je u pravu a tko u krivo. lp.jm

Marija
Marija
6 years ago

A naslov je ono što dođe IZNAD teksta.

Marija
Marija
6 years ago

Važno je da uredništvo zna moje puno ime i prezime i nikada se ne želim javljati anonimno. Za mene je naslov-naslov.Ovo što vi nudite kao naslov samo je dio iz prvog ulomka Vašeg originalnog teksta. Ne vidim u čemu je problem. Ako Vi želite, ja ću objaviti taj dio pa neka čitatelji prosude spada li to u naslov ili ne. Čemu takva reakcija? Problem se može vrlo lako riješiti. Ako niste zadovoljni, odmorite se malo od pisanja dok Vas srdžba ne prođe! Srdačno!

Josip Mayer
Josip Mayer
6 years ago

Poštovana gospođo Marija
kada tako rado spominjete moje prezime.Bilo bi vrlo kulturno da otkrijete i Vi vaše.Stvarno sam se nadao, za dobrobit svh nas kstrktivnijih komentara.Nikako da se prepirem sa Vama.
Osobno još uvjek govorim u ovim istom naslovu..Ponukan sam vrlo provokativnim naslovom „ UPRAVO ODOBRILA VLADA“. „Kad neće Hrvati, Hrvatska ‚uvozi‘ 4 225 stranih radnika za sezonski rad.“
Stvarno ne znam,o kojim nslovom govorite Vi.lp.jm

Marija
Marija
6 years ago

Poštovani gospodine Mayeru! Komentirat ću Vaš Komentar. Zanima me: Po čemu ste zaključili da je naslov provokativan, a čak i uvredljiv? Točno odgovara tekstu u cijelosti. Zanimljiv naslov odmah privuče pozornost čitatelja. A ovaj upravo takav i jest. Mene posebice veseli kada ugledam koji svoj tekst na portalu. Radujem se poput djeteta. I ne bih si uzela za pravo da nešto komentiram, kritiziram i sl. Glavna urednica je završila studij novinarstva (što je svima poznato) i kao diplomirana novinarka izvrsno zna što radi. I tko smo mi suradnici da si dozvolimo bilo kakvo nezadovoljstvo i prigovor? Urednice, i dalje budi… Read more »

Josip Mayer
Josip Mayer
6 years ago

S obzirom da mi je vrlo poznato,da su naši ljudi tek složni,kada im je već opanost za vratom.Slično je to u predlaganju i komentiraju.Kada im je već pre kasno.A političari to dobro znaju te im nude preživljavanje na kapaljku. Možda ć s netko ipak i samnom složiti.Ovo nije dugoročan izlaz.A naslov je toliko provokativan do uvredljiv.Može li mi netko stručniji i obrazovaniji reči.Gdi je tu problem.Uz naše konzule diljem europe i svijeta zaposliti po jednog našeg iseljeničkog gospodarskog stručnjaka.Koji je vjeran Hrvatskoj ujedno i rođen u zemlji roditeljskih domaćina.Dobro poznaje duh i mentalitet svojih građana.Takvi bi sigurno lakše našli više… Read more »