ČVRŠĆA VEZA DOMOVINE I ISELJENIŠTVA

Tekst i foto: Josip Mayer
mayerPotaknut  sam mnogim člancima koji kazuju kako i na koji način pojedini gradovi na otocima slave iseljenički dan. Na Krku se iseljenički dan slavi već preko 15 godina, na otoku Susku već 32 godine.

Bilo bi hvale vrijedno razmišljati kako  bi  se mogao Dan iseljenika organizirati i u hrvatskom glavnom gradu Zagrebu ili možda još negdje u Slavoniji odakle se nekada iseljavalo, a i danas se iseljavanja događaju masovno.

Da bi sve funkcioniralo kako  predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović to predstavlja, poput krvi u žilama, ili vode u vodovodnim cijevim, na konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova održanoj u Zagrebu, izjavila je kako je nužno reformiranje diplomatske mreže kako bi Hrvatska bila uspješnija u svojoj zadaći promicanja državnih i nacionalnih interesa.

Predsjednica je uručila vjerodajnice dvanaestorici novih veleposlanika i poručila im da svoje snage i domoljublje stave na raspolaganje.

Osim što moramo bolje iskoristiti članstvo u Europskoj uniji, odnosno sve mogućnosti koje su nam time pružene, ne smijemo zanemariti nevjerojatan potencijal gospodarske i političke suradnje s drugim dijelovima svijeta, posebice Afrikom, azijsko-pacifičkim prostorom i Latinskom Amerikom, kako bismo izvoznicima otvarali nova tržišta”, naglasila je.

U govoru pred devedesetak diplomata kazala je da je u većini zemalja, koje je posjetila, primijetila neiskorišten potencijal razvoja bilateralnih odnosa.

„I u odnosima s državama članicama Europske unije vide se posljedice održavanja kontakata samo u Bruxellesu. Ne može se bilaterala voditi samo u Bruxellesu, iako on omogućuje redovite kontakte na visokoj razini. Kad smo već kod Bruxellesa, hrvatska vanjska politika se dogovara, određuje, oblikuje i usklađuje isključivo u Zagrebu i onda prenosi na razinu dogovora država članica, a ne obrnuto”, istaknula je šefica države.

Govoreći o ciljevima i područjima djelovanja, posebno je spomenula hrvatsko iseljeništvo, čiju ulogu i doprinos u stvaranju hrvatske države „nikad ne smijemo zanemariti. Domovinska i iseljena Hrvatska čine jednu jedinstvenu – globalnu Hrvatsku. Ona ima potencijal čiju veličinu tek trebamo spoznati, čiju mrežu funkcionalno i institucionalno tek trebamo isplesti. U to sam se opet uvjerila u državnim posjetima Australiji i Novom Zelandu iz kojih sam se upravo vratila”, kazala je predsjednica. „Naše iseljeničke i manjinske zajednice moraju vam stoga biti prioritet u djelovanju. Iskoristimo taj golem, neiskorišten potencijal! Dovedimo domovinu našim iseljenicima i iseljenike domovini!” kazala je.

“Moja poruka svima je da nema malih država – Hrvatska i naša diplomacija će biti toliko velika koliko je sami učinimo”, zaključila je predsjednica.

Usudit ću se reći, da je ovo prva predsjednica za razliku od njezinih predhodnika, nakon pokojnog predsjednika RH Franje Tuđmana, koja skoro na svakom koraku, gdje joj se god pruži prilika, spominje i veže domovinu i iseljenike, te ih poziva  na zajedničku suradnju i druženje.

Pet minuta je do dvanaest za promjenu odnosa prema hrvatskom izvandomovinstvu. Mnogi se pitamo zašto nemamo Ministarstva iseljenika, povratnika i useljeništva. Svima nam je jasno da bi to ministarstvo bilo efikasnije i djelotvornije u smislu svih ovih predsjedničkih razmišljanja. Toga je svjesna predsjednica države, a nadamo se da će ta svijest suživjeti i u Vladi. U protivnom čeka nas nastavak destrukcije i propadanja.

Jer, odnos prema izvandomovinstvu ključan je indikator zdravlja političke scene i želje za promjenom na bolje. Tko ne želi bolje i dobre odnose s Hrvatima izvan RH, ne želi dobro niti Hrvatskoj. Čim prije postanemo toga svjesni, tim bolje za našu budućnost.

Inače, predsjednica RH vrlo  je domoljubna, društvena, dobrohotna i dobronamjerna osoba. Zato ne stoji kada čitam na fejsu o njoj neukusne članke i proste komentare. Sloboda govora je sloboda govora, ali ne i vrijeđanja ispod nivoa dostojanstva čovjeka, a  isto vrijedi i za političare.

S takvim načinom nekulturnog ponašanja širi se međusobna  mržnja u javnosti, u kojem slučaju mogu stradati i oni najaktivniji i najpošteniji. A to nam najmanje treba u ovim neizvjesnim vremenima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments