KOLKO KAPLIC TOLKO LET

KAJ GOD!
piše: Ivek Milčec

Na prvi pogled nije baš sve tak „crno” kad smo u pitanju mi Hrvati. Naime, prema preporuci vladajućih, trebali bi s više osmjeha i optimističnije gledati u svjetliju budućnost, jer …samo kaj nismo ušli u EU.
Osim, kak stalno naglašava premijerka Kosor već sigurnog ulaska u uljuđenu Europu, za domaće potrebe postoji mogućnost da nakon nedjelje imamo i dva predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Kaj je još važnije, evidentno je porastao interes za neka radna mjesta (čistačice) koje su, prije samo nekoliko mjeseci nezaposleni s podcjenjivanjem odbacivali i nadali se nekakvom, “kulturološki” gledano, društveno prihvatljivijem zaposlenju. Dok se, pred neki dan, za jedno upražnjeno mjesto čistačice prijavilo čak 400 interesenata, za mjesto (toliko traženih!) pastira, kolko mi je poznato, nije se javio nitko!
Doduše,vlasnici ovaca i dalje vjeruju da će se trajno nezaposleni “opametiti” i ozbiljno shvatiti upozorenja premijerke Kosor i uputiti se sa stadom u planine Lijepe naše. Promatrač sa strane pomislio bi da, unatoč recesiji i svakodnevnom gubitku radnih mjesta, posla u Hrvatskoj ima. Da novinari nisu iščeprkali podatak da je u siječnju na Burzi bilo 334.378 nezaposlenih i preko 70.000 onih koji rade a ne primaju plaću, možda bi netko i povjerovao ministru rada Popijaču (koji je jedva priznao podatak o nezaposlenima) da 100.000 hrvatskih građana ne želi raditi! Po njemu, kak zgleda, milije im vaditi plastične i staklene boce iz smrdljivih kontejnera, nego raditi a ne primati plaću. Kaj god!

Da u našoj zemlji, kak sam u uvodniku već spomenul, baš nije, kak neki “katastofičari” misle, sve tako crno evo jednog, itekako važnog “priznanja!” Naime,prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Hrvati su među rekorderima u pijenju alkohola! U Europi nalazimo se na vrlo visokome, sedmome mjestu dok na svjetskoj ranglisti kotiramo jako dobro i prema svim relevantnim pokazateljima imamo velike šanse da se dočepamo samoga vrha!
Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije govori da se u Hrvatskoj, u prosjeku ispijaju 15,1 litre čistog alkohola po stanovniku! Euro prosjek je 12,2.
Hrvati najviše piju …u postocima: vino 47, pivo 37 a žesticu 15%! Više od nas piju: Rusi (15,7), Slovenci (15,2), Moldavci (19,2), a manje Finci (12,5), Nijemci(12,8), Britanci(13,4). Za našu, po broju stanovnika, malu zemlju ovo je porazan i zabrinjavajući podatak pogotovo ako se zna da oko milijun stanovnika (direktno ili  indirektno) problem alkoholizma osjeća na svojim plećima. Nasilje, propali brakovi, razvodi, nezbrinuta i traumatizirana djeca, milijarde kuna gubitka zbog bolovanja, gubici radnih mjesta i liječenje (često puta neuspješno) veliki su teret za mnogo bogatije zemlje nego što je to naša zemlja.
U svemu tome poseban problem čini opijanje maloljetnika. Prema relevantnim podacima, prošle 2010. godine, čak 427 maloljetnih osoba završilo je u bolnici zbog teškog trovanja alkoholom. Među njima je kod 74 registriran poremećaj u ponašanju zbog alkohola, a kod četvero ovisnost o alkoholu. U čitavoj toj priči o maloljetnim alkoholičarima zakazali su, u prvome redu, roditelji zbog nebrige za vlastitu djecu. Ali i država tj. vlast koja donosi zakone o maloljetnicima i mladima koji se, uglavnom, ne provode.
Poseban pečat svemu tome daje podatak da Hrvatska nema registar ovisnosti mladih o alkoholu! U toplijim mjesecima sve više mladih noći provodi u parkovima pijuć pivo, vino, bambus, žesticu i sve drugo kaj im stariji kupe u obližnjoj trgovini. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije za društvo u cjelini, alkohol je opasniji od ilegalnih droga heroina ili cracka. Ima razorne posljedice na zdravlje alkoholičara te je stopa kriminala povezana s alkoholom puno viša nego kod bilo koje druge droge.
Prema pisanju Večernjaka (17.02.2011.) prijedlog zastupnice u gradskoj Skupštini, Nure Ismailovski (SDP), koja je predložila da bi maloljetnike, koji na javnom mjestu “konzumiraju,nose i posjeduju”alkohol trebalo  sankcionirati opomenom, prijavom Centru za socijalnu skrb, odgojnim mjerama, ali i kaznama do 1000 kuna, morao je zbog pomanjkanja zakonskog modela biti povučen jer Policija jedina ima pravo sankcija, a grad nema ingerenciju nad policijom.
I dok se ogromna energija troši na međusobne optužbe političara, pozicije i opozicije, saborska prepucavanja i početak sve prljavije predizborne kampanje, mladi u želji za dokazivanjem i skretanjem pažnje na sebe, da su tu, među nama, sve više okreću se porocima i zabranjenom voću. Nastavljaju neslavnu tradiciju starijih koji se drže one da “treba piti od krstitkov do karmine!” Ako se nastavi vrtoglavi trend nezaposlenosti, beznađa i društveno-socijalne bijede možemo se, vrlo brzo, najti na vrhu svjetske, alkoholne piramide za koju nam ne trebaju dva predsjednika nego još više ispijenog alkohola po stanovniku. Kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Istina je naš Ivek ima uvjek pravo kad mu je Bog takvu pamet dao. Ovo zadnje me posebno zabrinjava Citar:I dok se ogromna energija troši na međusobne optužbe političara, pozicije i opozicije, saborska prepucavanja i početak sve prljavije predizborne kampanje, mladi u želji za dokazivanjem i skretanjem pažnje na sebe, da su tu, među nama, sve više okreću se porocima i zabranjenom voću. Nastavljaju neslavnu tradiciju starijih koji se drže one da “treba piti od krstitkov do karmine!” Ako se nastavi vrtoglavi trend nezaposlenosti, beznađa i društveno-socijalne bijede možemo se, vrlo brzo, najti na vrhu svjetske, alkoholne piramide za koju… Read more »