LUGARNICA

KAJ GOD!
piše:
Ivek Milčec
Proljeće je, kažu jedni, najljepše godišnje doba dok drugi tvrde da nema niš ljepšega od ljeta, sunca i mora. Zapravo, teško se odlučiti pa je možda tvrdnja suseda Jure da su sva godišnja doba lijepa najbliža istini. Znam, neki će graknuti na spomen zime, ali gdje bi se zagrebački gradonačelnik Miki Bandić slikal da nema sljemenske “Sniježne kraljice”ili njegov pajdaš po funkciji Željko Kerum koji je zimus zahvaljival nebeskim silama kaj su se “smilovale” da u Splitu konačno padne snijeg.

Kao što napisah, proljeće je divno, mirisno i puno cvata, ali isto tako proljeće sa sobom donosi puno gripe, prehlade, alergije i ostalih bolesti dišnih organa pa su bolničke čekaonice pune pacijenata koji traže pomoć, spas i prevenciju protiv visokih tjelesnih temperatura. I sam sam “žrtva” virusne upale grla koja mi je oštetila normalno funkcioniranje štitnjače pa potpuno razumijem one koji, na neki način, krivca traže upravo u mirisnom proljeću. Mnogi vide krivca u globalnom zatopljenju i tvrde da su za sve nedaće krivi staklenički plinovi koji će na kraju uništiti planet Zemlju i sve njene stanovnike.

Da u tome ima istine potvrđuju sve veće migracije, pogotovo mladih ljudi, u zemlje očuvane prirode i čistoga zraka.
I mladi, obrazovani Hrvati sve više traže kanadske jednogodišnje radne vize, ali ne zbog čistog zraka nego zbog posla kojeg, na žalost u vlastitoj domovini nemaju pa im je jedini spas potražiti sreću daleko od doma i domovine. Nisu samo Kanada i neke zemlje EU zainteresirane za mlade, obrazovane Hrvate nego su i arapske zemlje (Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar) spremne zaposliti i dobro platiti inozemne stručnjake.

U svezi s tim Večernjak piše “da je studija Svjetske banke iz 2007. pokazala da je svaki treći Hrvat s diplomom pobjegao u inozemstvo i prije krize. Prema njoj, Hrvatska ima rekordnu stopu migracije obrazovane populacije u Europi od 29,4 posto, veću nego BiH, Makedonija ili Albanija.” Što će tek biti sljedeće 2013. godine kad Hrvatska postane punopravna članica EU? Svi odgovorni u našoj zemlji moraju pod hitno naći rješenje za otvaranje novih radnih mjesta kako bi mladi ljudi mogli raditi i zaraditi za pristojan život. Inače će tisuće mladih otići u novo “gastarbajterstvo” koje je u većini slučajeva – put bez povratka. Međutim, ako do toga dođe, novi “gastarbajteri” neće imati političkih i nacionalnih problema kakve su imali njihovi djedovi, očevi, stričevi i rođaci koje su pedesetih godina prošloga stoljeća tadašnje jugovlasti poslale na tzv.”privremeni rad u inozemstvo” koji se pretvorio u stalni.

S radnicima bijaše poslani i UDBINI doušnici koji su marljivo bilježili tko se s kime druži, što govori i kakve novine čita a posebno su im bile zanimljive sv. Mise u Hrv. katoličkim misijama. Zbog doušničkih “bilješki” mnogi su (za vrijeme odmora u domovini) bili pozivani na prijeteće informativne razgovore a one “mekše” pokušavalo se regrutirati u UDBINU doušničku mrežu. Poznato je da su hrvatski agenti ubacivani u emigrantske skupine a nakon što su stekli povjerenje članova, likvidirali  su vođe tih skupina. Samo u SR Njemačkoj ubijeno je preko šezdeset  hrvatskih emigranata i protivnika jugorežima.

U ponedjeljak, 2.travnja, Prvi program HTV-a počeo je emitirati dokumentarni serijal Jugoslavenske tajne službe pa bi bilo dobro da se to pogleda i vidi što je sve zloglasna UDBA “iskemijala” u svojim mračnim radionicama. U deset epizoda koje će HRT-a prikazivati ponedjeljkom, vidjet ćemo (nakon svršetka II. Svj.rata) obračun OZNE sa Volksdojčerima, “križarima”, suđenje nadbiskupu Stepincu, suđenje Bugojanskoj skupini  pa sve do ubojstva Brune Bušića i Stjepana Đurekovića. Dakle, eventualno novo “gastarbajterstvo” neće imati političkih problema ili bojazni da će ih netko uhoditi i prijaviti u domovini i slobodno će moći reći da su Hrvati. A to je velika stvar!

Prošlo je sto dana nove Vlade pa se gotovo u svim medijima vodi rasprava o tome jesu li su premijer Milanović i njegova ekipa ispunili ono kaj su obećali u predizbornoj kampanji. Objektivnom građaninu jasno je da je nova Vlada naslijedila vođenje države s velikim problemima od nezaposlenosti pa sve do ogromnog vanjskog i unutarnjeg duga. Stoga su zločeste i pretjerane kritike svih onih koji su od novih vlasti očekivali da će za sto dana učiniti čudo te da će riješiti sve probleme koje im je ostavila bivša koalicijska Vlada. Sve više izlaze na svjetlo dana mnogi propusti i nezakonito trošenje novca poreznih obveznika, ali i svih hrvatskih građana.

Tako je nedavno otkriveno da je bivše vodstvo Hrvatskih šuma u Istri dalo (bez građevinske dozvole) napraviti luksuznu dvoetažnu vilu s bazenom za “svega” 1,4 milijuna državnih kuna. Bivši šefovi Hrvatskih šuma brane se i pravdaju riječima “da su po šumama i gorama uvijek bile drvene lugarnice gdje su se lugari sklanjali od nevremena ili hladnoće”. Budući da sada živimo u eri interneta i kompjutora i lugarnice se moraju graditi u duhu vremena tj. moraju biti lijepo namještene da bi se “umorni” lugari i njihovi gosti mogli u bazenu okupati i ugodno osjećati. Kaj god!

Veljko Ostojić, ministar turizma, veliki je optimist glede ovogodišnje turističke sezone a svoj optimizam potkrepljuje podacima s inozemnih turističkih sajmova (Berlin, London) na kojima je pokazan veliki interes stranih gostiju za ljetovanje na Jadranu. Budući da je svaka reklama hrvatskoga turizma dobrodošla, ministar turizma i njegovi suradnici “jedva”su dočekali vijest koja je stigla iz Podgore. Naime, tamo su već deset dana bez javne rasvjete jer im je HEP isključio struju zbog neplaćenih računa.Trenutno se u Podgori odmara oko 250 austrijskih gostiju koji su dobili džepne svjetljike da ne zalutaju po mraku. Po povratku u Austriju moći će se pohvaliti da su bili aktivni sudionici noćne igre – sad me vidiš, sad me ne vidiš. Kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Milica Schmidt
Milica Schmidt
11 years ago

Hvala Ivek za opsirnu dobru Informaciju.Zelim si kao i svi u Hrvatskoj da dodje puno dobrih gostiju,ne samo na Jadran vec i u druge prelijepe krajeve Hrvatske. Nazalost sam i sama utvrdila da su cijene Evropske a komfor u privatnim smjestaju dosta derutan.Lijepota prirode je Bozji dar a za druge qualitete se moraju pobrinuti pojedini poduzetnici.Nemoze se danas zadovoljiti turist ak ne dobi za svoj novac barem dobar madraz i krevet da se moze opustiti.Treba uvesti standarde koje treba ispuniti barem ono najosnovnije,da bi se poboljsala situacija. Lijep pozdrav!Milica

Trpo Burko
11 years ago

I da se nadodam – bivša koalicijska vlast ostavila je novoj koalicijskoj vlasti Poštansku banku, HEP, itd…. iako ni oni nisu bili bolji od ove sadašnje vlasti.
Prodaj, ukradi, potroši, devize su svih dosadašnjih vlasti.
A što se tiče stakleničkih plinova, oni su u pravu.
I ne zaslužujemo bolje…

Josip Mayer
11 years ago

Dobri ste Ivek Istina je proljeće je, kažu jedni, najljepše godišnje doba dok drugi tvrde da nema niš ljepšega od ljeta, sunca i mora.Kad već govorimo o ministrima..o suncu i moru rado bi potaknul sljedeće. Upravo čitam da je Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina dao ostavku i prepustio svoje ministarstvu Siniša Hajdaš Dončić. koji kaže.. Želja mi je izgraditi sustav, a ne da se radi po “babi i stričevima” i poznanstvu – rekao je Siniša Hajdaš Dončić. od uvjek sam vodio Zagorsku Županiju otvoreno svaka čast novome ministru Siniša Hajdaš Dončić ali.. Dionica “Žuta Lokva” nije Zagorje Komadina… Read more »