O SARAJEVU S LJUBAVLJU

-Knjiga/knjižica mi se zaista jako sviđa, nenadmašiva je izgledom, odabirom znamenitosti i objavljenim slikama …tako nam piše Zvonimir Mitar, nekadašnji urednik portala Croatia.ch, nakon što je prolistao darovano “Sarajevo”, turistički vodič autorskog dvojca: Adisa i Lejle Tanović. Zbog Zvonimirova oduševljenja i truda, dobismo i riječ -dvije više o ovom pisanom novitetu.

tekst: Midhat Kasap, direktor opće biblioteke u Zenici

Sarajevo je jedinstven grad u svijetu u kojem se u promjeru od  300 metara nalaze objekti najnazačajnijih monoteističkih vjerskih zajednica: islama, katoličanstva, pravoslavlja i judaizma..

Arheološki ostaci iz neolitskog, bronzanog i željeznog doba svjedoče o postajanju prahistorijskog gradskog naselje na širem prostoru današenjg Sarajeva. U srednjem vijeku na prostoru današnjeg Sarajeva postojao je grad Vrhbosna.

Sarajevo je još 1462. godine dobilo prvi vodovod i javno kupatilo. Dolaskom Gazi Husrev-bega na mjesto bosanskog sandžakbega (1521. godine), pa do polovine 16. vijeka, počinje intenzivni razvoj grada.

Austrougarskom okupacijom (1878. godine) uvode se novi urbanistički principi po uzoru na srednjoevropski način gradnje. Sarajevom je 1884. godine prošao tramvaj s konjskom vučom, a jedanaest godina poslije grad je dobio tramvaj na električni pogon.

Sarajevo i njegove olimpijske planine: Bjelašnica, Igman, Trebević i Jahorina bili su domaćini Zimskih olimpijskih igara (1984).

To je glavni grad koji je bio pod najdužom opsadom u historiji čovječanstva. Opsada je trajala skoro četiri godine, odnosno 1425 dana. Od početka proljeća 1992. do potpisivanja Dejtonskog mirovnog ugovora, krajem jeseni 1995. godine,  u Sarajevu je ubijeno više od 11.500 civila, među njima i 1.600 djece.  Srpska snage uz to su izvršile i istinski urbicid. Ogromne štete pretrpjeli su civilni, kulturni i vjerski objekti.

Prvi vodič o Bosni i Hercegovini napisan prije stotinjak godina, a turisti Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad pohode znatno duže. O Sarajevu su pisali kroničari, putopisci, pjesnici, povjesničari…

Adis Tanović, prvi autor knjige „Sarajevo“ i njen je tehnički urednik pomno je birao fotografije koje je sam snimio i njima značajno obogatio ono što je napisano.
Sarajevo, iz godine u godinu, bilježi značajan porast broja turista, prije svega stranih. Dvojezični vodič (drugi jezik je engleski) „Sarajevo“ i njegovi autori Adis i Lejla Tanović pomoći će čitaocima, pogotovo posjetiocima Sarajeva i povesti ih za ruku, od ulice do ulice, od kuće do kuće, od znamenitosti do znamenitosti, od vjerskog objekta do arheološkog nalazišta…

/Adis i Lejla Tanović, „SARAJEVO“ – turistički vodič, 2017. god., (2., dopunjeno izdanje)/

Knjiga se može kupiti u knjižarama i kioscima u Bosni i Hercegovini, kao i posredstvom  Amazona.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments