SVJETLOST VJEČNA NEKA IM SVIJETLI

piše: Sonja Breljak
imagesBerlin/
Dok nastaju prvi redovi ovoga teksta, već je iza pola noći i za kojih dvadestak minuta koraknuli smo u 1. studeni, blagdan Svih svetih. Na stolu, do mene, gori svijeća koju sam prije koju godinu donijela iz Pariza, točnije iz poznate katedrale Notre-Dame de Pariz. Njena svjetlost potiče u ovoj noći moje sjećanje na drage ljude kojih odavno ili odnedavno više nema među živima.

Nakon kojeg sata sna, spremit ću se na posao i do uvečer neću stići u mislima biti sama sa sobom.

001 (2)Zato, ovo sjećanje, uspomene uz plamen svijeće i priuštih si, na prelazu utorka  na srijedu. Onaj prvi, utorak, u Berlinu je iznimno ove godine, neradni dan kojim je obilježeno 500 godina reformacije dok je onaj drugi, srijeda, današnji dan Svih svetih, ujedno i državni blagdan i neradni dan u Hrvatskoj, ali kod nas u Berlinu-ne.

Neradni utorak, bio je prigoda i u ovom velikom gradu, zastati, razmisliti, spomenuti se, upaliti svijeće, položiti cvijeće. A gdje, kamo? Grobovi mojih roditelja su daleko.

Pronađoh mir u posjeti groblju St Matias. I još uz to i ne sama. Evo me s članovima Zavičajnog kluba Brođani kojih sam i sama dio, oko posljednjeg počivališta pokojnog Ivana Bitunjca, predsjednika Brođana koji je pred teškom bolesti pokleknuo prije točno osam mjeseci.

Svijeće, cvijeće, molitva … Čitam slova na križu, godinu rođenja …ode Ivan mlad, baš kad se mogao, odlaskom u mirovinu, malo odmoriti, opustiti. Razmišljam i o drugim dragim pokojnicima, o roditeljima, baki, Emilu…

Obilazimo na ovom više od 150 godina starom groblju, još po koji grob i spomenik na kojemu je naše, domaće ime i prezime. Pa iako ljude ne poznajem, držim ovaj posjet primjerenim.

Ne kaže li se ono da čovjek živi onoliko dugo koliko živi sjećanje drugih ljudi na njega.

Svatko od nas koji smo posjetili Ivanov grob, nosi i dio sjećanja i uspomene na njega.

Sudeći po tome, naš Ivan ostaje dugovječno s nama.

Toj divnoj uspomeni na dragog Čovjeka i druge, drage, bliske pokojnike, naklonismo se uoči blagdana Svih svetih.

Naših uspomena i sjećanja, zaslužni su!

002

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments