JUBILARNO SLAVLJE “ZRINSKOG”

Proslavljena 30. obljetnica “Zrinski” Waiblingen

tekst i foto: Josip Mayer
2365Waiblingen/ Upravo stigoh iz Novog Vinodolskog s dvije martinjske fešte. Jednu smo slavili u Domu kulture s gostima i turistima, a drugu u Novljanskoj vinariji Pavlomir. Bilo nam je lijepo zajedno, naći se u društvu dobrih i veselih ljudi.

Kada sam otvorio vrata stana, „dočekala me“ telefonska sekretarica puna različitih poziva. Javio mi se i gospodin Mirko Vidačković, inače počasni jubilarni član. KUSV „Zrinski“ Waiblingen pozivajući nas na proslavu 30. obljetnice udruge „Zrinski“ što nas je posebno obradovalo.

U subotu 18. studenog 2017. godine s početkom u 18 sati (Gemeindehalle Neustadt, Wilhelm-Läpple-Weg,71336 Waiblingen), a povodom 30. obljetnice postojanja „Zrinski“ Waiblingen, organizirana je velika proslava. Goste je zabavljao folklor Zrinski i Unikom band. Slijedila je i posebna zahvalnost gđi. Marici Ernek, koja je u vrijeme osnivanja Udruge „Zrinski“ vodila folklornu grupu u našoj hrvatskoj katoličkoj zajednici Waiblingen

2362Tri su to desetljeća hrvatskog sporta, kulture i prijateljstva. Jedina hrvatska udruga imena „Zrinski“ registrirana je 15.listopada 1987. godine na Općinskom sudu Waiblingen.

Osnivači su bili dr. Bartol Tunjić, Mirko Vidačković, Jozo Eremut, Sveto Slišković, Mate Palameta, Ilija Šuman (nažalost preminuo) i Stipe Peran. Predsjednici: Dr. Bartol Tunjić, prvi je predsjednik, Dubravko Koljanin, drugi predsjednik, Mirko Vidačković, predsjednik 23 godine. Dopredsjednici su bili: Davor Odak, pokojni Mirko Sorić, Melita Hukelj, Josef Mayer, Damir Klobučar.

Od tada je u Zrinskom osnovano pet različitih ogranaka.

Na početku su to bili ogranak kuglaša i folkloraša, a nakon toga su osnovani ogranci nogometaša, boćara i košarkaša.

-Mi, svi članovi Udruge, kroz dugogodišnji smo  rad u ograncima postavili, i uvijek imali, jasne ciljeve: spojiti sport i našu hrvatsku kulturu, proslavljati uspjehe, pronaći prijatelje i uživati u druženju. Stoga smo veoma ponosni i sretni da imamo jednu ovako uspješnu i raznovrsnu udrugu s tolikim brojem ogranaka. I u budućnosti ćemo graditi svoje uspjehe na jako dobrim temeljima koje su nam postavili naši osnivači, a posebno u radu s novim, mladim generacijama koje dolaze. Otvoreni smo za sve nove ideje, nove ljude, simpatizere i spremni smo za suradnju. U ime Udruge zahvaljujem svima koji na bilo koji način podržavaju naš rad, a našem „Zrinskom“ želim još puno godina uspješnog rada i druženja,- stoji u obraćanju javnosti Jadranke Kolar, predsjednice Udruge „Zrinski“.

2332Najveća trodnevna tradicionalna fešta „Zrinskoga“ u Waiblingenu je Waiblingenska starogradska fešta (Altstadtfest) koja traje već uobičajeno od 30.6.do 2.7. Slično je bilo i ove 2017. godine. Tu se kreće dnevno ponekad i preko desetak tisuća gostiju i turista. Uz dobru i ukusnu ponudu kvalitetnih hrvatskih domaćih jela i pića te posebno izabranih hrvatskih bijelih i crnih vina, ogranci udruge „Zrinski“ imaju pune ruke posla. Uz sve to pruža im se prilika da predstave uz sebe svoju hrvatsku narodnu nošnju, glazbu, pjesmu, plesove… Tu se uvijek nađe i posebno mjesto za turističke prospekte Lijepe Naše.

Članovi i prijatelji KUSV „Zrinski“ Waiblingen, kao i uvijek, dugo su se veselili i toj proslavi. I evo je! Stigla je u subotu 18. studenoga. KUSV „Zrinski“ Waiblingen uspješno je proslavio svoju 30. obljetnicu postojanja uz brojne uzvanike i posjetitelje iz političkog, kulturnog i sportskog života …Dvorana od oko 360 mjesta, bila je do zadnjeg sjedala ispunjena.

Gosti večeri bili su: konzul RH  Ivan Bulaja, generalni konzul BiH gospodin Mišković, gospodin Raible, Leiter der Abteilung für Bürgerengagement Rathaus Waiblingen, gospodin Pavlić predsjednik UHNK svih hrvatskih nogometnih udruga. Goste je posjetio svećenik iz Hrvatske katoličke misije, fra Ivan Škopljanac-Mačina.

Kada  čovjek malo promisli, nije to tako lagano ni opisati, a kamoli organizatorski zajednički izdržati. Udruga i njezino vodstvo stoga, radi trajnog postojanja, imaju razloga za ponos na još jedno  u niza velikih slavlja.

Kada god stignem na zabavu „Zrinskog“ u Waiblingen, uvijek me veseli dvorana ispunjena svim generacijama.

Vrijedni dečki, nekadašnje nogometne zvijezde „Zrinskoga“, marljivo su posluživali goste,  u najboljem redu i redoslijedu. Vrijedne domaćice ispekle su dobre kolače.

Za jubilarne goste bio je slobodan ulaz, večera i piće.

Slavilo se,  sviralo i plesalo do kasno u noć.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments