SMRT NAKON PRESUDE

Den Haag/ Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak preminuo je u bolnici u Haagu nakon što je u haškoj sudnici popio otrov nakon što mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine, javlja Hina a i brojne druge njemačke i svjetske agencije.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, danas je (29.11.2017.), u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici, utvrdilo da je “postojao međunarodni oružani sukob u BiH”, te “postojanje udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH”.

Predsjedniku vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću potvrđena je kazna zatvora od 25 godina, bivšem ministru Bruni Stojiću potvrđena je kazna od 20 godina zatvora, dok je bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a Slobodanu Praljku također potvrđena kazna od 20 godina.

Nakon što mu je predsjedatelj sudskog vijeća  Carmel Agius kazao da mu je potvrđena presuda od 20 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti bivši načelnik glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak rekao je, prema nabodima i njemačkih medija, da nije ratni zločinac i da odbija takvu presudu te je iz bočice koju je primaknuo usnama popio supstanciju za koju je njegova odvjetnica rekla da je otrov, nakon čega je izricanje drugostupanjkskih presuda prekinuto, pozvana je Hitan pomoć i Praljak je prevezen u bolnicu.

Par sati poslije, Slobodan Praljak je umro u bolnici, a ostalim optuženicima je nastavljeno izricanje kazne.

Nizozemske vlasti pokrenule su istragu  o ovom slučaju, objavio je predsjedavajući sudac žalbenog vijeća Carmel Agius na nastavku ročišta.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments