ROĐENDANSKA “PARTY”

UZ MARKA MARULIĆA NA NJEGOV 560. ROĐENDAN
tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin
/Nebo iznad njemačke metropole je blagonaklono dopustilo da se održi zamišljena, već tradicionalna, mala rođendanska svečanost na Julius-Morgenroth Platzu, a onda je udario pravi ljetnji pljusak i dobro okupao „slavljenika“. Okupljeni Hrvati i Nijemci već su bili na putu svojim kućama a pod kišnim kapima je zasjao spomenik našem pjesmičkom velikanu Marku Maruliću, ostajući da čeka svoje čestitare i iduće i drugih godina, rođendana i obljetnica. Bila je to/18. kolovoza/ okrugla, 560. obljetnica Marulićeva rođenja.
Pred spomenikom  koji stoji iza vijećnice Wilmersdorf okupio se nevelik broj Hrvata i Nijemaca. Godišnji odmori još traju pa  je i nevelika brojka čestitara u ovo doba uvijek pomalo  uzrokovana i tom činjenicom.
Poštivanje liku i djelu velikog hrvatskog pjesnika, kako Nijemci kažu, „hrvatskog Goethea“, izraženo je i s proljeća ove godine kada se obilježavala 10. obljetnica postavljanja spomenika Marku Maruliću u Berlinu. I to kao i ovo netom minulo rođendansko okupljanje, organizirao je Savez hrvatskih društava Berlina u suradnji s berlinskom općinom Wilmersdorf-Charlottenburg, točnije, gospođa Elizabeta Kopić, rizničarka Saveza hrvatskih društava koja se u oba slučaja pobrinula da se obljetnice ne zaborave i dostojno obilježe u ime svim Hrvata i društava koje okuplja Savez.
Prigodom rođendanskog okupljanja, položeno je cvijeće na berlinski spomenik Marku Maruliću, rad kipara Slavomira Drinkovića. Par pozdravnih riječi izrekao je Jochen Goetz, predsjednik Njemačko-hrvatskog društva u Berlinu pozdravljajući sve u ime gradonačelnice općine Wilmersdorf-Charlottenburg, Monike Thiemen koja je u posjetu dalekoj Kini te izrazio zadovoljstvo okupljanjem i obilježavanjem obljetnice rođenja velikog hrvatskog humaniste, europejca, začetnika uvođenja hrvatskog jezika u hrvatsku, europsku i svjetsku književnost.
Polaganju cvijeća i maloj svečanosti kod spomenika Maruliću, nazočila je i Sandra Blagec, odnedavno ministrica-savjetnica  u Veleposlanstvu RH u Njemačkoj te u par riječi skup pozdravila u ime veleposlasnika RH, dr. Mira Kovača koji se još nalazi na godišnjem odmoru.
Prigodne pozdravne riječi kratko je uputila i Elizabeta Kopić ispred i u ime  Saveza hrvatskih društava i odsutnog predsjednika Ivana Bitunjca: – Ovo je 560. rođendan  Marka Marulića. Ja sam u Berlinu 40 godina. A Marko, preko ovog spomenika, 10 godina. Kao Hrvatica, ponosna sam da spomenik našem pjesniku stoji na ovako jednom lijepom mjestu u Berlinu a mislim da zbog toga možemo biti i svi ponosni i što ćešće se i u većem broju okupiti ovdje, rekla je Elizabeta Kopić.
Obilježavajući zajedno s Hrvatima 560. rođendan velikog hrvatskog humaniste, Jochen Goetz, predsjednik Njemačko-hrvatskog društva i počasni građanin Splita, podsjetio se u razgovoru s nama kako je spomenik Maruliću podignut prije deset godina kao simbol prijateljstva i partnerstva  gradova Splita i berlinske općine Wilmersdorf, sklopljenog  prije ravno 40 godina.
– Prijateljstvo je utemeljeno 5.svibnja 1970. godine u vrijeme gradonačelnika Henninga von der Lanckena  kao znak solidarnosti između tada podijeljenog Berlina i ondašnje nesvrstane Jugoslavije. Posljednjih 40 godina, koliko traje ovo prijateljstvo između Splita i Wilmersdorfa a kasnije općine Wolmersdorf-Charlottenburg, organizirani su mnogobrojni kulturni i umjetnički projekti.Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, njemački prijatelji iz Wilmersdorfa  su inicirali niz humanitarnih izložbi i manifestacija a prikupljeni novac donirali su Splitu i Hrvatskoj. Nakon rat, prijateljstvo između gradova je još više osnaženo organizacijom simpozija „Dani Marka Marulića“ u Berlinu, nastupima folklornih, glazbenih i kazališnih skupina te posjetama i razmjenama iskustava gospodarstvenika i političara, rekao je Jochen Goetz, najavljujući za jesen, točnije studeni ove godine, izložbu hrvatske karikature u Berlinu u organizaciji Kulturne inicijative Split a u suradnji s domaćinima, partnerima i prijateljima  iz  berlinske općine Wilmersdorf-Charlottenburg.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments