KOMENTAR TJEDNA

Komentari na tekst “Pišem pismo tinta mi se proli…”

Slađana Domladovac/17.12.2017./Poštovana Sonja, nažalost u potpunosti razumijem zabrinutost, a pomalo i ogorčenost Vas i svih čestitih hrvatskih iseljenika koji su mnogi nakon teških okolnosti donijeli ne manje teške odluke, te otišli iz domovine gradeći život u tuđem svijetu.

Istovremeno ste čuvali i sačuvali svoj hrvatski kulturni identitet, integrirali se u društvo strane zemlje, postali uspješni i uzorni ljudi, ne samo u svojim sredinama, već i šire.

Prateći vas preko vaših portala, doznajem da mnogi već desetljećima žive van domovine, organiziraju svoja društva, udruge, aktivno i radosno njeguju svoju kulturnu tradiciju za buduće naraštaje i s ljubavlju održavaju veze s Hrvatskom, prijateljima i događanjima koja se tiču ne samo njih, nego svih nas, Hrvata u domovini i izvan nje. Nije vam bitno jeste li članovi neke stranke i je li vam predstavnik diplomat kum. Bitno je da je pošten čovjek koji može moralno i s punom odgovornošću, ali i profesionalnošću, obavljati posao koji mu je povjeren. Posao kojim će služiti drugima, a ne koji će služiti samo njemu.

U tome jest bitna razlika poimanja mnogih društvenih i državnih uloga, koju nažalost mnogi danas kod nas u Hrvatskoj ne razumiju ili ne žele razumijeti. Očigledno je da takvo poimanje nameće se i izvan njenih granica.

Pojam „služenja – savjetovanja“ preinačuje se jednostavno, u jednom trenu, jednim mailom, u „zastupanje – preuzimanje na sebe tuđih rezultata, nečijeg dugogodišnjeg truda i rada“ , kako bi se predstavilo i istaknulo osobno samo sebe.To je jedini način kojim se objašnjava da neka osoba nakon samo tri ili manje godina rada i iskustva u nekoj sredini, može ponuditi sebe kao „savjetnika“ i još neobičnije, biti potvrđena od najvišeg tijela u Hrvatskoj. Stječe se dojam da je postavljena ne da savjetuje, jer tome nije dozorila, već da predstavlja – zastupa druge koji su godinama stvarali i nešto stvorili kako bi automatizmom, a da u tome nije niti sudjelovala, sve rezultate pripisala sebi, određenom skupu ljudi, pa tako možda i političkoj stranci.

Ne sumnjam da će mnogi mladi došavši u stranu zemlju osjetiti i i nastaviti graditi taj duh hrvatskih iseljenika koji živi u svijetu već više od stoljeća, no tri godine za jedno dublje iskustvo jasno je da nisu dovoljne. Sigurna sam da će i ovaj mladi čovjek, ali samo nakon više godina ustrajnog rada i zalaganja, moći biti čvrsta savjetodavna spona između strane i matice zemlje, ako mu neće biti važna politička pripadnost i predstavljanje samo i osobno sebe.

Žao mi je da se ovakva tragična šablona izbora i odlučivanja prenijela i izvan granica Hrvatske gdje su naši iseljenici, kako vidim, isključivo sve postigli svojom ustrajnošću i radom. U konačnici, umjesto da vas se sve nagradi dobrom komunikacijom, sasluša vas se i odgovori na vaša pitanja barem jednim dopisom, ne pridaje se pažnje ovakvom važnom trenutku.

Dragi svi, ukoliko imate snage i volje ustrajno i dalje ići putem koji ste odabrali i koji nije lak (jer stranac je uvijek stranac u tuđoj zemlji), ukoliko i dalje ne želite odustati od divnog njegovanja svojih korijena i tradicije uz svakodnevne obaveze i posao, nemojte odustati od traženja pravih odgovora i naše pomoći, pomoći matice zemlje, kao i pravih savjetnika koji zasigurno mogu biti jedino među vama, dugogodišnjim iseljenicima.

Vjerujem da će vaša čestita upornost i ustrajnost uroditi plodom.

Srdačno sve vas pozdravljam i želim vam veseo i čestit Božić, prepun slavlja i hrvatskih božićnih pjesama!

Neka vam bude opet onako topao i veseo kakvog sam jednom doživjela na hrvatskoj polnoćki u Berlinu!

Tu uspomenu čuvam još i danas, ona je prava slika vašeg zajedništva i življenja!

Sretno!

….

Edi Zelić/ 18.12.2017./ Sonja, bravo, trezven i argumentiran tekst. Iznose se činjenice koje govore same za sebe.

Meni je zapravo najfrapantniji opis tog jednog radnog mjesta „stručna suradnica, sveučilišnog specijaliste za vanjsku politiku i obrazovanje, Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske“.

Koliko li tek Sektora, specijalista i stručnih suradnika u tom Državnom uredu RH za Hrvate izvan RH ima. Blago nam se….

A o svemu ostalom sam se već bezbroj puta izjasnio. Dakle, ideja koju sam premijerno predstavio na HIK-u 2016. u Šibeniku, a može se o njoj opširnije pročitati u Zborniku predavanja: Savjet treba ukinuti u ovoj formi u kojoj sada postoji.

Njegove članove treba birati dijaspora izravno, to jest umjesto biranja predstavnika na 11. izbornoj jedinici. Takav Savjet se treba baviti konkretnim pitanjima i problemima, a ne pametovati i filozofirati o strategijama trebalo bi-moglo bi se itd. Dakle, bili bi to stručno tijelo s odgovarajućim legitimitetom. Slično predlazem i za Hrvate iz BiH.

Ne trebaju nam zastupnici 11. izborne jedinice. Samo koštaju novaca i ne rješavaju probleme.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elizabeta Kopić
Elizabeta Kopić
6 years ago

Gospođo Slađana vi ste ovo jako lijepo napisali ali teško je i neprihvatljivo ovo što se dogodilo o čemu pišete nama koji smo na neki način direktno sudjelovali. Ovo sada što pišem odnosi se na nas Zavičajni klub”Brođani”Berlin e.V. Mi smo humanitarna organizacija koja radi više od 26 godina. Priznati smo od samog početka kao klub od opće koristi i uspjeli smo ga još uvijek očuvati pored kontrole porezne Uprave(Finanzamt. Pomagali smo potrebitima svih ovih godina našega rada a sredstva kojima smo pomagali nismo dobili niti od jedne države nego smo mi članovi to zaradili dežurajući na Štandovima i organizirajući… Read more »