POSJET KAO POTICAJ

Posjet predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Iloku

tekst i foto: Marija Dobošević

26972673_1987545111495456_711313153_oIlok/ U povodu 26. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nakon Osijeka i Vukovara posjetila je i naš Ilok, najistočniji grad naše domovine, kontinentalni Dubrovnika kako ga vole nazivati.

Posjetila je gradsko poglavarstvo gdje ju je dočekala gradonačelnica Marina Budimir, dogradonačelnik Josip Kovač, predsjednica Gradskog vijeća Grada Iloka Lidija Vranković Knapček i brojni građani te je uslijedio sastanak predsjednice s predstavnicima lokalne vlasti.

Zatim se predsjednica u pratnji gradonačelnice i župana Vukovarsko-srijemskog Bože Galića zaputila u iločku Osnovnu školu Julija Benešića gdje su je u sportskoj dvorani dočekali ravnatelj sa zaposlenicima škole i jutarnja, “mala smjena“, učenici od prvog do četvrtog razreda te djeca najstarije skupine „Olovčice“ iločkog Dječjeg vrtića Crvenkapica kao i predstavnici od 5. do 8. razreda.

Djeca su predsjednicu dočekala gromoglasnim pljeskom te razveselila kratkom recitacijom „Moj zavičaj“ nakon čega ju je pozdravio ravnatelj škole Miroslav Bošnjak te joj uručio prigodne darove s posvetom.

U svom pozdravu ravnatelj je iznio brojne aktivnosti škole među kojima je i prekogranični projekt sa susjednom Republikom Srbijom Obrazovanje i interkulturalnost za mir u kojem sudjelujemo kao jedina škola iz Hrvatske.

Predsjednica se zatim obratila djeci prvo sa zahvalom na tako ugodnom dočeku, a potom im je i objasnila da se danas obilježava međunarodno priznanje Republike Hrvatske te naglasila kako je važno da dobro i marljivo uče te odrastu u dobre ljude i ostanu u Iloku i Hrvatskoj. Nakon toga, predsjednica se slikala s učenicima te je obišla školu i  posjetila dva razreda u njihovim učionicama.

Uslijedilo je kratko obraćanje novinarima u kojem je predsjednica rekla da je prijam za diplomatski zbor s posebnom namjerom organiziran u Iloku kako bi prikazali, ne samo važnost međunarodnog priznanja i mirne reintegracije, već i stavili naglasak na problematiku u ovom dijelu naše domovine. Napomenula je i kako se zdušno zalaže za decentralizaciju u smislu davanja veće pozornosti i značaja svim krajevima u Republici Hrvatskoj te kako je danas s lokalnom vlasti razgovarala o problematici grada Iloka.

Istaknula je kako je za Ilok nužno napraviti pretpostavke oporavka, od otvaranja novih radnih mjesta do rješavanja relativne prometne izoliranosti i poboljšavanja prometne infrastrukture kao i stvaranja bolje društvene klime.

26942380_1987545348162099_1492533015_oNakon obilaska osnovne škole Julija Benešića predsjednica je posjetila Muzej grada Iloka gdje je upriličen svečani prijam za veleposlanike, otpravnike poslova i vojne izaslanike akreditirane u Republici Hrvatskoj. Predsjednicu je pozdravila i ravnateljica Muzeja grada Iloka Maja Barić, a zatim se uz predsjednicu uzvanicima obratio i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giuseppe Pint.

U prigodnom govoru predsjednica je podsjetila na put Republike Hrvatske k neovisnosti te kazala da hrvatski narod nije želio ni rat ni žrtve. ”Stoga je hrvatsko državno vodstvo, vodeći se hrvatskim državnim interesima i najvišim moralnim uvjerenjima, prihvatilo plan mirne reintegracije kao zalog pomirenja i zajedničkoga života svih koji Hrvatsku smatraju svojom domovinom.”

Između ostalog, izjavila je da je pred Republikom Hrvatskom zadaća unaprjeđivanja sadržaja socijalne i pravne države te kako se na tu zadaću nadovezuje i zadaća demografske obnove što je jedan od razloga zbog kojih je danas u Iloku. Nakon svečanog prijema predsjednica je u pratnji veleposlanika posjetila Stari podrum čime je završen njezin posjet Iloku.

Ovaj stari, povijesni kraljevski grad danas je na prekretnici. Teška gospodarska situacija u cijeloj zemlji, a pogotovo u Baranji, istočnoj Slavoniji i zapadnom Srijemu koje je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović danas posjetila, posebno pogađa Ilok iz kojeg je prošle godine otišlo preko 450 osoba, a posebno mladih obitelji s malom djecom.

Nadamo se da će posjet predsjednice RH doprinijeti osvješćivanju odgovornih da pomognu nastojanja Gradske uprave grada Iloka na poboljšanju uvjeta života i rada sve malobrojnijem, ali upornom stanovništvu našega najistočnijeg, ali ne manje vrijednog, grada kako, u konačnici, ne bi ostao prazan.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments