IDEMO NA “ZELENI TJEDAN”

U tijeku je 83. po redu međunarodni sajam prehrane i poljoprivrednih proizvoda

tekst i foto: Sonja Breljak …foto album

zelen tjedan 406Berlin/ U prijepodnevnim satima prošloga petka otvoren je tradicionalni, međunarodni i vrlo popularni, 83. po redu  sajam prehrane i poljoprivrednih proizvoda,  skraćeno nazvan  Zeleni tjedan/ Grüne Woche.

Uobičajeno, upriličeni su tradicionalni, službeni obilasci štandova. Tom prigodom je njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt s delegacijom, posjetio i hrvatski štand koji se, kao i prošle godine prostire na 80 kvadratnih metara. Na štandu je njemačku delegaciju, uz hrvatske izlagače te u pratnji veleposlanika RH u Njemačkoj Gorana Radmana Grlića, dočekao i hrvatski ministar  poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Hrvatski štand sam ove godine posjetila u popodnevnim satima prvoga dana, nakon što je gungula oko posjeta službenih delegacija već prošla pa sajam dobija svoj uobičajeni šušur, brojni posjetitelji, prodaja, glazba, toplina, šarenilo. Na hrvatskom štandu koji je kao i prošle godine u dvorani 18, štand broj 104, posjećujem neke od dugogodišnjih stalnih izlagača i dobro mi poznatih lica ali i nekoliko novih izlagača. Hrvatski štand je na vrlo dobrom mjestu, neposredno nakon glavnog ulaza na Sajam. U istoj dvorani je i predivni, i mirisni štand Nizozemske, potom Mađari, Slovaci, Slovenci, Marokanci…

Na ovogodišnjem Zelenom tjednu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore su: Belje s vinima i suhomesnatim  proizvodima, tvrtka Badel 1862 vina i alkoholna pića koje kao i prije predstavljaju vlasnici berlinske trgovine Dalmatino, bračni par Konta, potom izvrsno postavljen konditor Cremalat čokolade i praline, Aronia proizvodi od aronije, sokovi i džemovo, a OPG Riba Dražin, tvrtka Kapronca, Natalija Županić i obrt Đanić sa svojim voćnim likerima i rakijama koji je na sajmu već po dvanaesti puta, OPG Kalić s proizvodima od konoplje te Nashe kozmetika s prirodnim kozmetičkim proizvodima. Na hrvatskom štandu predstavlja se i Turistička zajednica Osječko – baranjske županije koja prezentira autohtone slavonske proizvode.

Sveukupno, na sajmu ove godine preko 1600 izlagača iz 67 zemalja predstavlja oko stotinu tisuća proizvoda pa se uistinu ima što posjetiti i kušati. Zemlja domaćin Sajma, ove je godine Bugarska.

Zeleni tjedan traje do 28. siječnja.

Cijena ulaznice je 15 eura, za studente i učenike 10 eura.

Radno vrijeme Sajma je od  10  do 18 sati a u petak, 26. siječnja od 10 do 20 sati.

zelen tjedan 321

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments