PRI KRAJU “ZELENO I PLAVO PUTOVANJE”

tekst: Ante Karačić
ankica i ante 1Iserlohn-Osijek/ Bliži se kraj prijema radova međunarodnog likovnog natječaja na temu “Zeleno i plavo putovanje”. Iako je zvanično bilo predviđeno da natječaj traje do  15.02.2018,  za svaki slučaj produžit ćemo prijem do kraja mjeseca.

Pristiglo je vec 350 radova, dakle do kraja mjeseca možemo očekivati 450 do 500 radova. Dakle, uobičajen broj. Kao da se igramo skrivalice, mi izmislimo nemoguću temu a djeca i učitelji i učiteljice to s uspjehom riješe.

Ovoga puta su putovali rijekama, morima, kontinentima, polovima, svemirom i to smo uglavnom na crtežima mogli odgonetnuti. Ali jedan crtez nikako. Ne mozemo odgonetnuti gdje je otputovao nas unuk Maximilijan Karačić jer je on to riješio na tehnički način. On putuje, putuje ali se nigdje ne vidi ni početak ni kraj putovanja.

Radove smo dobili iz Zadra, Neviđane, otok Pašman, Oriovac, Rijeka, Ljubešica, Našice, Josipovac, Zagreb, Macine,Mala Subotica, Tribunj, Ilok, Kastel Novi, Oroslavlje, Razanac, Koprivnica, Šibenik, Marinci, Hvar, Sisak i to centar za rehabilitaciju Gornje Komarevo.

Čast Bosne iHercegovine ponovo je spasila područna škola Crvenica kod Tomislavgrada. Tamo s preostalom djecom radi gospođa Janja Zorić.

Posebno nas veseli odličan odaziv Hrvatskih nastava po Njemačkoj.

Tako da imamo radove iz: Likovna radionica CROART IS. NRW pod vodstvom Ankice Karačić, Hrvatska nastava Berlin-radove su poslali učitelji: Danijel Zrno, Gordana Kešina i Ela Tončić, Hrvatska nastava Bavarska-radove su poslali: Mirna Živko, Marko Filipović i Marko Plavić, Josipa Kelava iJurka Majić,  Hrvatska nastava Hessen-radove su poslale učiteljice: Lidija Bodalec, Sanja Banović, Aleksandra Đurić, Morana Dujmović, Lucija Šarčević, Ivana Capek i Smiljana Veselić-Vučina.

Radimo ovo već 20 godina i kada bi nas netko pitao, iz pristiglih radova mogli bi donijeti puno zaključaka. Pošto kod nas u natječaju najviše sudjeluju  područne škole možemo zaključiti da iz tih škola stiže sve manje crteža.To znači da se broj djece smanjio i mnoge su pred zatvaranjem.

Od Jadranke Gradac iz Matice hrvatske za Ruhrgebiet koja se stara o literarnom dijelu natječaja, imamo slične informacije. Iako se literarni natječaj radi prvi puta odaziv je fantastičan a radovi prekrasni.

Sve ovo nabrojano nama sada stvara veliki problem. Jer htjeli mi to ili ne moraćemo napraviti jednu knjigu ilustriranu crtežima i prozama i pjesmama djece.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments