IZLOŽBA VASILIJA JORDANA

jordanBad Frankenhausen/ U subotu, 10. ožujka u 16 sati će u Panorama muzeju u Bad Frankenhausenu, mjestu u Thüringenu, poznatom kao banjsko lječilište i odmaralište, biti otvorena izložba likovnih radova hrvatskog akademskog slikara,  Vasilija Jordana. 

Predstavljanje Vasilija Jordana u Bad Frankenhausen organizira se uz potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj te državne uprave njemačke države Thüringen.

Izložba nosi naslov “Der Weg auf beiden Seiten” i  ostaje otvorena do 10.06.2018. godine.

Adresa Panorama muzeja je: Am Schlachtberg 9, 06567 Bad Frankenhausen. Radno vrijeme muzeja je, od utorka do nedjelje, 0d 10 do 17 sati a od travnja do 18 sati. 

Vasilije Josip Jordan rođen je 1934. godine u Zagrebu.

Školu primjenjene umjetnosti (1953.) i Akademiju likovnih umjetnosti (1958.) diplomirao je u klasi prof. Ljube Babića. Od 1960. započinje njegova profesionalna karijera samostalnog umjetnika.

Do sada je izlagao na skupnim izložbama tristo puta, dok je samostalne izložbe održao svim značajnim kulturnim centrima diljem Europe. Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo, između ostalih nagrade grada Zagreba za 1969., te godišnje nagrade “Vladimir Nazor” 1992.  Od 1978. docent je crtanja i slikanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, danas je redoviti profesor. Na ALU je obnašao dužnost dekana od 1991.-1994. godine.

Djela V.J.Jordana nalze se u muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u Parizu, Londonu, Lausannei, Kölnu, Stuttgartu, Milanu, Bologni, Veneciji, Padovi, San Marinu, Zagrebu, Splitu, Rijeci, Varaždinu, Beču, Brusellesu, Antwerpenu, St. Galenu, Los Angelesu, New Yorku, Sao Paulu itd.

Vasilije Jordan spada među najzunačajnije suvremene umjetnike, stoji u pozivnici odaslanoj u povodu skore izložbe u Panorama muzeju u Bad Frankehausenu.

Na otvorenju izložbe, 10. ožujka, govorit će dr. Babette Winter, državna tajnica za kulturu u Europu države Thüringen iz Erfurta te dr Gordan Grlić Radman, veleposlanik  RH U Njemačkoj.

Kroz izložbu će voditi Gerd Lindner, direktor Panorama muzeja a svečanom otvaranju izložbe nazočit će i predstavnici umjetnikove obitelji. Izložbu će pratiti i katalog sa stotinu slika u boji te tekstovima o umjetnosti Vasilija Jordana.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments