RIJEČI DOBRODOŠLICE NOVOPRIDOŠLIMA

tekst i foto: Sonja Breljak…  foto album

005Berlin/
Hrvatska katolička misija Berlin je u netom prošli petak organizirala informativnu večer, susret i druženje namijenjeno Hrvatima koji su skoro stigli u Berlin.

Željelo se na taj način novopridošlima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u njemačku metropolu, predstaviti HKM Berlin, pružiti korisna informacija, a ujedno i topla riječ i ruka dobrodošlice.

Sve je to dobro izvelo Župno vijeće Misije. Sve je najprije riječima dobrodošlice i molitvom, pozdravio župnik fra Edvard Sokol. Potom se okupljenima u dvorani HKM Berlin obratio i veleposlanik RH u Njemačkoj dr Gordan Grlić Radman govoreći o općim stvarima iz osobnog diplomatskog angažmana te o radu Veleposlanstva. Konkretnije o konzularnom dijelu otvorenom stankama govorio je i prvi tajnik Anto Jović.

058Vođenje večeri potom je preuzela Anica Krstanović, predsjednica Župnog vijeća HKM Berlin. Kroz video prilog i prezentaciju predstavljen je rad svih sekcija i dijelova Misije.

O radu pojedinih sekcija govorili su i voditelji istih te svi odreda pozvali novopridošle da se priključe u molitvi, angažmanu, pjevanju, čitanju, plesu, crtanju…

Večeri su nazočili i bili predstavljeni i Biserka Jurišić koja radi u zdravstvenom osiguranju AOK Nordost te porezni stručnjak Željko Vranić koji vodi ADRIA Lohnsteuerhilfeverein e. V. koji su kasnije bili na raspolaganju i za pitanja okupljenih.

021Župno vijeće je novopridošlim članovima namijenilo i Popis važnih adresa koji sadrži imena i kontakte Misije i svećenika, Veleposlanstva, prevoditelja, zubara, liječnika, odvjetnika, Caritasovih suradnika kod kojih je moguće besplatno savjetovanje a koji svi odreda govore i hrvatski jezik, kako bi time bili olakšani prvi koraci u novom okruženju.

I ne samo to, podijeljen je i prijevod brošure Ministarstva za unutarnje poslovo SR Njemačke i Saveznog ureda za migracije i izbjeglice “Dobrodošli u Njemačku” koji je sačinjen u organizaciji i izdanju Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj. 

Nakon predstavljanja, okupljeni su se okrijepili i počastili te još neko vrijeme proveli u druženju i razgovoru.

Bio je to lijep korak Hrvatske katoličke misije Berlin. Pomislih, šteta pa nije učinjen i tamo devedesetih kad su (smo) brojne izbjeglice dolazile u Berlin u potrazi za mirnim kutkom, što dalje od rata. A opet, dobro je da se dogodio barem i sada kad se sve više i više govori o brojnim mladim Hrvatima koji, u potrazi za sigurnijom egzistencijom, odlaze iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

059Brojni dolaze i u Njemačku, u Berlin, Primjetno je to i po popunjenosti crkvenih klupa za nedjeljnih misa. Primjetno je i po brojnim porukama onih koji pišu i traže pomoć pri nalasku posla, smještaja. Manje je primjetno po povećanju broja djece u Hrvatskoj nastavi. A malo je primjetno i po broju onih koji su se odazvali na gore opisano druženje i susret u organizaciji HKM Berlin.

Istina, dvorana je bila lijepo ispunjena, ali pretežito aktivistima koji su predstavljali sekcije i skupine u kojima su angažirani. Od novopridošlih, izbrojah, slovom i brojem sedam (7) osoba.

Dakle, unatoč, najavama u crkvi i drugim putevima obavještavanja, odaziv novopridošlih u Berlin kojima je druženje bilo i namijenjeno, bio je vrlo mali. Prava šteta.

No, Misija i Župno vijeće sačinile su i izvele lijepu prezentaciju (koja se može i ponoviti, veli predsjednica Župnog vijeća), pa ako je iz nje proizišla koja vrijedna  i važna informacija i dobra motivacija pa barem i za samo onih sedam nazočnih novopridošlih članova (a znate onu: “Što učiniste najmanjem od moje braće…) –  vrijedilo je truda!

1 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments