OPASNA OGOVARANJA

piše: Marija Juračić
Moj zet ne vjeruje u teoriju zavjere, a ja mu kažem da površno gleda na stvari, da vidi samo ono čime mu mašu pred očima. On mi odgovara da je teoriju zavjere stvorilo zlonamjerno ljudsko ogovaranje koje rađaju besposlica i nezadovoljstvo vlastitim životom.

Pariram mu tvrdnjom da je ogovaranje duša mediteranskog načina života, odraz zajedništva, važno za mentalno zdravlje nacije i da se protiv ogovaranja već podigao pravi podzemni, hibridni rat dirigiran iz centara moći.

Sada moj zet pita kakve veze imaju centri moći s ogovaranjem, primjerice s najnovijim tračem u gradu da je Kate vanbračno zatrudnjela s nekim fureštom, Nijemcem.

„Naoko nikakve, ako površno gledaš stvari“, pokušavam starim vicem ublažiti polemiku, “u njenoj obitelji nitko ne govori  njemački pa su sada upisali neke ubrzane tečajeve njemačkog jezika, jer ne znaju kojim će malac jezikom progovoriti kada se rodi. Nego, zete, da sve ostaje samo na ogovaranju neke lokalne cure, u ovom slučaju Kate, ne bi se umiješali centri moći. Kad ogovaranje postane globalno, onda vlast odmah reagira pa ću ja sada ostati bez moje stolice u mom  omiljenom kafiću.“

Vidim mu u pogledu da me ne razumije pa mu crtam rečenice nadajući se da će im uloviti perfidan smisao:

Vlast se domislila da ju narod najviše ogovara u kafićima. Tamo čita besplatne novine i to one prve stranice koje donose vijesti o aktivnostima naših političara i ogovaranje se s Kate prenosi na državne dužnosnike, na državne strukture, a to više nije niti malo bezazleno. Postaje globalno, hibridno, pa ćemo uskoro morati piti kapučino stojeći, onako kako to rade Talijani. Ako želiš pijuckati i bistriti politiku sjedeći, platit ćeš znatno više novaca.
Zar ne vidiš koliko je taj  postupak  smišljen i lukav? Tko još može kovati urotu protiv vlasti stojeći? Tako može Nijemac Kati napraviti dijete, tako se može ta vijest proširiti, ali kada pričamo o državnim poslovima, tu se mora sjesti pa lijepo polako… Eto, zato odmah dajem na znanje da neću ući u kafić u kojem se stoji. Iz čisto političkih razloga.“

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments