DOBROTVORNA AKCIJA U CRKVI

tekst i foto: Sonja Breljak
162Berlin/ Vjernici Hrvatske katoličke misije Berlin koji srijedom sudjeluju na večernjem misnom slavlju u crkvi svetog Bonifacija na Mehringdammu, s čuđenjem su i pomalo sumnjičavo u prošlu srijedu zagledali crkvena vrata i ulaz u crkvu.

Naime, ispred crkve su stajali i na vratima visjeli različiti odjevni predmeti a foaye su zauzeli štandovi s odjećom, obućom i drugim upotrebnim predmetima. Na štandovima teče prodaja, kao u trgovini. Dok ostali vjernici pomalo poprijeko pogledaju i brzo zamiču kroz slobodni prolaz u crkvu, zastajem porazgovarati s gospođama na štandu nakon što je malo utihnula prodaja. Jer, nije to baš uobičajena, svakodnevna  slika – trgovina u crkvi.

Gospođe vele kako su primjetile sumnjičave poglede vjernika koji ulaze u crkvu pa im dobro dođe da nekom objasne svoje prisustvo i sliku koju smo vidjeli. Ujedno, zanima ih tko su vjernici koji prolaze pored njih.

I dok u crkvi prije misnog slavlja, započinje uobičajena molitva krunice, pojašnjavam novim poznanicima ispred crkvenih vrata, brojnost  i ulogu Hrvatske katoličke misije Berlin. Sa zahvalnošću primaju mogućnost da se napiše koja riječ i pojasni njihova akcija ispred crkvenih vrata i unutar foayea.

167Naime, radi se o dobrotvornom duštvu  koje djeluje u sklopu župe svetog Bonifacija. Gospođa koja sa mnom razgovara iza sebe ima preko 40 godina dobrotvornog, volonterskog rada. Ukratko, od župnika župe svetog Bonifacija, dobile su odobrenje postaviti štandove ispred crkve i u foayeu pa će to, ovisno o vemenu i potrebama, nekad činiti utorkom a nekad srijedom.

Ova dobrotvorna organizacija prikuplja odjeću i obuću te ju na štadovima prodaje po povoljnim cijenama. Tako zarađen novac šalju domu za djecu bez roditeljske skrbi u poljskim Katowicama, takozvanoj Schutzengelhaus.

-Bilo je slučajeva da nam ispred crkve priđu ljudi i kažu da su tek sad kad su otvorena vrata i mi stojimo sa štandom ispred njih, primjetili da je tu katolička crkva, vele nam naše sugovornice te izražavaju uvjerenje kako se evo crkveni prostor uspješno može koristiti pri konkretnim dobrotvornim akcijama. I uz to, i upoznati nove ljude. U ovom slučaju, zadovoljstvo je bilo i na našoj strani.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments