SPOMENIK MIROSLAVU KRLEŽI U ZADRU

 tekst: Nikola Šimić Tonin
Vladimir Nazor, 27. ožujka 1945., dočekan kao zvijezda u razorenom Zadru, održa „zvjezdani govor“ … kako to starinsko kamenje, spomenike, neprijateljske kule, treba pomesti i baciti u more zaborava. Zato i danas 2018., gledamo učinke toga govora, oštećene spomenike kulture od koji neki, veći dio njih, nisu restaurirani.

Srećom po grad Zadar – Zadru se dogodio Miroslav Krleža. I riječju i djelom zadužio je Zadar. Spasio grad, prozvavši gradske vlasti zbog nemara prema spomenicima i gradskoj jezgri. Časne sestre Benediktinskog samostana Sv. Marije, pokazale su mu zlato i srebro Zadra. Ne treba zaboraviti ni to da je nakon rata iz Zadra isplovilo 20 brodova s vrijednim stvarima kojima se izgubio svaki trag. Zašto vlada RH nije zatražila povrat tih kulturnih dobara

Krleža je bio fasciniran viđenim. Srebrom i zlatom Zadra. Nije ostao samo na riječima. Organizirao je izložbu: Zlato i srebro Zadra u Zagrebu 1951. Napisao predgovor za katalog izložbe. Neponovljivi predgovor. Uz Podravske motive, nešto najbolje što je ikada napisano u tom obliku na ovim prostorima. Afirmirao Zadar kao hrvatski i slavenski grad, povezao ga s hrvatskim kraljevima, zlatom i srebrom, s relikvijama. Skinuo s njega stigmu talijanskog grada.

Na nagovor Krleže i Tito je 1951., posjetio Zadar. Potaknuo na još jaču obnovu grada.

Tito: „Do sada niste dobili neke naročite pomoći od Vlade, ali sada ćemo vam pomoći“.

Nakon izložbe (Zlato i srebro Zadra), obnovio je samostan i crkvu Sv. Marije za Institut JAZU. Poznat i moćan, politički utjecajan, potpredsjednik JAZU, angažirao je sve raspoložive snage za regulaciju povijesne jezgre za cijeli grad. Najveći pokrenuti projekt u tadašnjoj Jugoslaviji. Otvorio je Institut HAZU iz kojeg je najprije nastao Filozofski fakultet, a onda i Zadarsko sveučilište…

Danas se po Vladimiru Nazoru u Zadru zove veliki park Forte. A Miroslav Krleža u povijesnoj jezgri nema ni ulice. Čovjek od takvoga značaja, usudio bih se reći od presudnoga značaja za grad Zadar. Odužimo mu se na način koji neupitno zaslužuje.

SPOMENIK MIROSLAVU KRLEŽI U ZADRU!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments