UMJETNOST NAS POVEZUJE

prilog: Sonja Breljak
unnamedIserlohn/ “
Draga gospođo Ankice i gospodine Ante; Sretan i blagoslovljen Uskrs Vama i Vašoj obitelji žele učenici drugog i četvrtog razreda crveničke škole iz Tomislavgrada zajedno sa svojom učiteljicom Janjom Zorić”, stoji u jednoj od najdražih uskrsnih čestitki koja nam je stigla  iz područne škole Crvenica kod Tomislavgrada. Ova područna škola je kao i mnoge druge, preko našega natječaja izašla iz anonimnosti. Imaju izvanserijsku učiteljicu a onda i vrlo motivirane učenike, pišu nam Ankica i Ante Karačić iz Iserlohna, organizatori likovnog natječaja koji već osamnaest godina povezuje i motivira brojne škole, učitelje i učenike hrvatskog podrijetla iz raznih zemalja svijeta.

O ovom likovnom natječaju koji je ove godine imao temu “Zeleno i plavo putovanje” i o čijim smo rezultatima nedavno izvijestili, pisali su proteklih dana i njemački mediji. Opširan prilog o organizatorima, natječaju i njegovim sudionicima koji su ove godine načinili i u Iserlohn poslali 500 likovnih radova na zadanu temu rađenih  raznim tehnikama, donio je iz pera Cornelie Merkel, svojim čitateljima  IKZ-Der Westen. 

 20180331_143644-Za nas je to velika stvar jer tu živimo mi i naša djeca i unuci. Velika stvar je to i  za Hrvatsku jer su mediji svakodnevno puni reklama  pred početak turističke sezone. Veliki broj Iserlončana ljetuje u Hrvatskoj i to na području između Zadra i Šibenika. Jedan od razloga je i što je Iserlončanin Joško Lokas sagradio turističko selo nedaleko od slapova Krke, stoji u pismu bračnog para Karačić iz Iserlohna, inače porijeklom iz Iloka, čiji likovni natječaj postaje prepoznatljiv hrvatski znak u Iserlohnu i šire a time i vrijedan promotor hrvatske kulture u Njemačkoj.

Likovni radovi s natječaja na temu “Zeleno i plavo putovanje” bit će prvi puta izloženi 21. travnja u Dortmundu u okviru priredbe koju organizira Matica hrvatska za Ruhrgebiet a potom u  svibnju i u Osijeku.

Već smo radoznali koju novu i zanimljivu temu će Ankica i Ante Karačić odabrati i zadati djeci u novom izdanju likovnog natječaja. Rado ćemo i o tome  uskoro izvijestiti jer je i do sada, kako to izvještava u svom prilogu i IKZ-Der Westen, Hrvatski glas Berlin bio dugi niz godina, suorganizator, partner organizatorima ovog likovnog natječaja. I time se i ponosimo.

unnamed

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments