EVELIN NOVAK U LA BOHEME

prilog: Sonja Breljak
foto: Foto: Press – HNK Zagreb/Miroslava Novak

ichlba81ymvveujyygnmBerlin-Zagreb/ “Zagrebačka će publika ponovno imati priliku pogledati jednu od najpopularnijih opera – La Bohème Giacoma Puccinija, a u ulozi Mimi nastupit će zvijezda berlinske operne scene Evelin Novak.

Tako javljaju ovih dana mediji u Hrvatskoj najavljujući izvedbe  La Bohème Giacoma Puccinija 23. i 25. travnja u 19 i 30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

O Evelin Novak ukratko pišu: “Evelin Novak stalna je članica Berlinske državne opere u koju ju je angažirao svjetski poznati maestro Daniel Barenboim. U matičnoj kući pjevala je niz glavnih uloga, a debitirala je u Donizzetijevoj komičnoj operi Viva la Mamma! u glavnoj ulozi Primadonne. Diplomirala je u klasi Dunje Vejzović 2008. godine na Akademiji za glazbu i dramsku umjetnost u Stuttgartu. Surađuje s mnogim svjetskim dirigentima kao što su Zubin Mehta, Stefan Soltesz, Massimo Zanetti, Alfred Eschwe, Ivan Repušić, Daniele Rustioni… Njezin repertoar obuhvaća djela od baroka do suvremene glazbe što dokazuju brojni koncerti diljem Europe.”

U predstavi La Bohème Giacoma Puccinija, Evelin Novak ima ulogu Mimi. Ostale uloge pjevaju: Stjepan Franetović (Rodolfo), Ljubomir Puškarić (Marcello), Luciano Batinić (Colline), Davor Radić (Schaunard), Ivana Lazar, Ivica Trubić, Ozren Bilušić, Kristijan Beluhan, Ivan Šatalić, Antonio Brajković, Neven Mrzlečki i Glorija Pinturić. Redatelj i scenograf je Arnaud Bernard a dirigent: Ivan Josip Skender.

Da Evelin Novak pjeva u u La Boheme u zagrebačkom HNK prelijepa je vijest koja raduje kako njene Međimurce, koji se, na jednu od predstava, organizirano i u velikom broju spremaju za Zagreb tako i berlinske sugrađene koji s pažnjom prate njenu uspješnu karijeru.

I urednica ovog glasila, potpisnica ovih redaka, spremno je rezervirala let za Zagreb unaprijed se radujući ovom lijepom glazbenom događaju.

Sretno, Evelin!

La BohèmeSlavno Puccinijevo djelo o pariškim boemima, iako nije doživjelo uspjeh na praizvedbi, svakom je kasnijom izvedbom dočekano s ovacijama tako da je opera La Bohème postala jedna od najpopularnijih opera u povijesti.

Libreto je nastao prema romanu Prizori iz života boema Henrija Murgera, koji opisuje studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti. Potresna priča o mladim i siromašnim pariškim umjetnicima te njihovim nesretnim ljubavima osvojila je svjetske operne kuće i poslužila mnogim autorima kao inspiracija za stvaranje novih djela različitih žanrova. Rodolphe i Mimi nositelji su glavnih zbivanja u kojima pratimo sudbinu nekoliko mladića i djevojaka koji unatoč siromaštvu i bijedi ne gube vjeru u ljubav.

Tragičan kraj i smrt Mimi samo pojačavaju potresan dojam velike ljubavne priče koja i danas uzbuđuje i stare i nove ljubitelje opere. Puccini je njome osvojio svjetske pozornice pokazavši velik skladateljski talent te podario naraštajima nezaboravne arije i duete koji sublimiraju sve ono najljepše u njegovu opernom stvaralaštvu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments