BLOKIRANI MOZGOVI

piše: Marija Juračić
U mojoj obitelji često raspravljamo o politici. Uvijek smo blaga opozicija prema vladajućima, bez obzira tko trenutno obnaša vlast.

Danas smo razgovarali o blokiranima. To su oni građani koji su se ili zadužili kod banaka ili nisu platili neki odvoz smeća, kubik vode, pa ih je dug bacio u dužničko ropstvo. Naime, toliko je narastao da ga ni crni vrag za njih ne bi platio, čak ni da mu prodaju dušu. Trgovina dušama je već odavno na ovim prostorima postala nerentabilna.

Govorim mom zetu da su tim ljudima blokirali račune i ovršili imovinu,  jer je  majčica Država dozvolila da ih banke oderu gore od uličnih kamatara, pa se dug od desetak tisuća kuna zna popeti na stotinjak tisuća, a i dalje raste.

Zetu baš nije jasno kakve ima veze država s dugovima koji su nastali temeljem privatnog ugovora između banke i nekog čovjeka i gdje je tu njezina krivica,  pa mu i to moram rastumačiti:

„Slušaj, zete! Narod smije biti financijski neobrazovan, čak i glup, ali država mora svojim zakonima onemogućiti njegovu pljačku. A to se upravo dogodilo. Pljačka. Kažu da iznos duga samo za kamate raste milijardu kuna na mjesec.  Građanstvo ima veći dug od cijele hrvatske privrede. Imamo preko 300 000 blokiranih građana.“

Moj zet govori da sada i vlada i oporba rade na tome da se sitnim dužnicima otpišu dugovi.

Kažem da je to u redu, jer je ona firmama, odnosno tajkunima i tajkunćićima, pod izgovorom spašavanja 32 tisuće radnih mjesta već otpisala 30 milijardi duga.

Sada me moj zet zadivio svojim talentom za ekonomiju. Genijalac.

„Vidite, punice“, kaže mi,“ otpisali su dug, odnosno platili tridesetak milijardi kuna za ta propala poduzeća kako bi  sačuvali  32 tisuće radnih mjesta. Ljudi su radili kao konji i svojim radom proizveli silan dug koji je dobra država platila od love svih nas. Zar nismo mogli tih 30 milijardi lijepo rasporediti na sve građane Lijepe Naše? Svakome isplatiti njegov dio? Ako se dobro sjećam iz osnovne škole, milijarda sadrži 1000 milijuna, a nas ima oko 4 milijuna. Da se pravedno dijelilo, izračunajte koliko bi love  dobito svaki naš građanin, a sve bez znoja i jalovog rada. Svi bismo sada bili bogati. A oni upregli narod u krvav rad da proizvodi gubitke i puni tajkunske i bankarske džepove. Tko bi pametan to razumio?“

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments