PROSLAVA ROĐENDANA

piše: Marija Juračić

Moja susjeda, gospođa Ruža  je prije nekoliko dana proslavila rođendan. Sedamdeseti. Nekako se divim ljudima koji uspiju bez većih životnih potresa dogurati do tih godina.

Moj zet smatra da starkelje ne trebaju slaviti te pozne godine. Ide mi na živce taj kult mladosti koji starcima negira pravo na veselje pa ga pitam tko mu je nedavno izliječio upalu uha. Stari otorinac koji se vratio iz penzije pomoći urušenom bolničkom sustavu.

Tko mu je prošlog tjedna popravio bolan zub? Stari zubar koji je već odavno trebao biti u mirovini, ali radi. Jer nema tko drugi.

A gospođa Ruža je zaslužila taj rođendan. Odgojila je tri kćeri, dobila četiri unuka, a živi sama i još se sama za sebe brine. I sada se pojavio problem zbog tog rođendana.

Naime, Stožer koji se brine zbog širenja korone, propisao je novčane kazne i za obiteljska okupljanja, ako se na njima okupi više od deset osoba. I sada se ta obitelj našla na čudu. Koga izbaciti sa slavlja?

„Treba izbaciti babu“, opet se javlja moj zet. „Ona je imala već dovoljno rođendana, pa joj ovaj ne treba.“

Ali baba je slavljenica“, reagiram nervozno. „Ne možeš izbaciti slavljenicu. Bolje bi bilo izbaciti nekog zeta. Njih je ionako previše.“

„Vi biste, punice, unijeli zlu krv u obitelj. Što mislite, kako bi se taj zet osjećao?“

Uviđam da se zeta ne može izbaciti bez ozbiljnog potresa u obitelji pa šutim, a moj zet predlaže:

Neka slave na vremenskoj distanci. Neka dolaze u razmaku od tri sat jedni od drugih. Kao na tvorničkoj traci. Jedni upadaju kada drugi ispadaju.“

Lice mu se ozarilo zbog pronađene ideje, ali mu odmah kvarim raspoloženje:

„Zete, ti bi staru gospođu osudio na devet sati zabave koja uključuje i zetove i vrištavu dječurliju. Zar ne misliš na starost gospođe Ruže?“

„Pa, punice, ako je napisala oporuku, nema frke. Ništa se loše ne može dogoditi.“

Našu prepirku prekinuo je dolazak gospođe Ruže. Kaže da slavi rođendan, ali se boji dolaska kovid kontrolora, pa je došla k meni na kavu dok se slavlje završi.

Još je dodala da će na svom pogrebu imati više sreće, jer se on odvija na otvorenom pa će Stožer sigurno malo opustiti mjere.

Nastavljamo o mjerama i baš se dobro zabavljamo. Mjerama i kovidu usprkos.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments