IZLOŽBA BLISTAVIH HRVATSKIH DRAGULJA

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album

048Berlin/  Hrvatska nastava Berlin koju koordinira Gordane Kešina te s djecom rade i učiteljica Ela Tončić i učitelj Danijel Zrno, organizirala je u suradnji s Veleposlanstvo RH u Njemačkoj, izložbu likovnih radova učenika hrvatske nastave.

Ova izložba koja prigodno u Europskoj godini kulturne baštine, tematizira hrvatsku kulturnu baštinu, svečano je, uz nazočnost učitelja, veleposlanika RH i zaposlenika Veleposlanstva te  djece i roditelja, otvorena u netom prošli petak u prostorijama Veleposlanstva RH.

Izložbu, njenu temu kao i dječja ostvarenja s motivima  hrvatske kulturne baštine snažno je podupro, pohvalio i pozdravio veleposlanik RH u Njemačkoj, Gordan Grlić Radman.

084Veleposlanik je izrazio zadovoljstvo da prostor veleposlanstva krase izvrsni dječji radovi te u razgovoru s potpisnicom ovih redaka spomenuo mogućnost da se lijepi likovni radovi djece zadrže duže u Veleposlanstvu, moguće i u njegovom konzularnom dijelu gdje bi više bili izloženi pogledima svakodnevnih posjetitelja.

 

Iako je po veličini jedna od manjih zemalja u svijetu, Hrvatska je bogata raznolikom kulturnom baštinom. To su svi običaji i tradicije koji su ukorijenjeni u našoj povijesti, koji su temelj hrvatskog identiteta te imaju povijesnu, umjetničku, kulturnu i autentičnu vrijednost. Mnogi od njih su jedinstveni u svijetu i po njima je Hrvatska prepoznatljiva, rekla je koordinatorica Hrvatske nastave, Gordana Kešina te pozvala učenicu Miju Glavurdić reći detaljnije o sadržaju izložbe.

Mia Glavurdić je kratkim prikazom sažela motive izložbe, te blistave dragulje hrvatske tradicijske kulture koja su našla svoje mjesto i u dječjim radovima: klapa, tamburica, licitarsko srce, Sinjska alka, čipka…

049Učitelji, djeca i roditelji su potom razgledali izvrsno urađene dječje radove sladeći se ujedno i slasticama koje za njih priredilo Veleposlanstva Republike Hrvatske. Svoje umijeće pripremanja tradicijskih, izvorno hrvatskih gastronomskih specijaliteta, točnije-kolača, ovom je prigodom pokazao, Saša Cestar, profesionalni kuhar iz Virja kod Đurđevca s berlinskom adresom stanovanja i kuharskog djelovanja a koječ ćemo, sudeći prema kvaliteti kušanih kolača, u budućnosti češće susretati na ovakvim mjestima gdje se prikazuju i traže hrvatske zamljopisne, kulturne, pa i gastronomske posebnosti.

Na koncu, načinjen je tijekom trajanja ovog likovnog, kulturnog druženja, i mali kviz znanja “Baština za 5” te su izvlačenjem, slasticama nadareni najsretnijih troje: Teo Meštović, Luka Glavurdić i Snježana Škoro kao i zajednički foto kao sjećanje na ovo ugodno druženje.

098

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments