TREBA SRASTI ONO ŠTO DUGO ZAJEDNO ŽIVI

ODRŽAN PETI INTEGRACIONI SAMIT NJEMAČKE
pripremila: Sonja Breljak
Integracija je i dalje velika tema u Njemačkoj. Barem u vrhu njemačke političke scene. Peti po redu njemački integracioni samit nije dao neke odmah mjerljive uspjehe, procjenjuju njemački mediji, oni će doći tek provedbom usvojenog Nacionalnog integracijskog akcionog plana. Naime, ovaj 471 stranu debeli dokument, netom je predstavljen na petom skupu 120 predstavnika javnog života, migranata i njemačkih političara kojima je integracija zadaća, cilj i namjera. Samit je predvodila njemačka kancelarka. Angela Merkel je ovakve susrete, razgovore s migrantima a ne o migrantima, pokrenula 2006. godine. Cilj  petog susreta je putem akcijskih mjera na konkretnom planu pojačati nastojanja integracije, odnosno sprovedbu Integracionog plana. Uz dalje promicanje njemačkog jezika, posebno je istaknuta potreba jačeg uključenja migranata u rad javnih službi.
Više migranata u javnom sektoru, to je potreba i uzor, rekla je savezna povjerenica za integraciju Maria Böhmer, više učitelja, službenika, vatrogasaca, novinara, policajaca ali i gradonačelnika …kako je dodao Ertan Toprak iz Turske zajednice. –Treba konačno srasti ono što već dugo živi zajedno, ustvrdio je, ističući kako se više ne spominje pojam gastarbajteri već migranti i kako očekuje da će i taj pojam biti u budućnosti zamijenjen pojmom „njemački“. Trebamo oko ovih pitanja novo njemačko jedinstvo, rekao je Toprak.  Želimo kullturu koja se očituje dobrodošlicom. Migranti će doprinijeti internacionalizaciji Njemačke, višejezičnost migranata je bogatstvo Njemačke.  Značajnih napredaka ima, inovativno njemačko društvo je moguće samo s migrantima …čulo se tijekom susreta i na presse konferenciji, organiziranoj po njegovu završetku.
Na ovom integracionom susretu sudjelovao je i Mijo Marić, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj koji je tim povodom, za Hrvatski glas Berlin, izjavio.

Ovo je bio peti susret a treći na kojemu i mi sudjelujemo. Bio sam počašćen činjenicom da sam, ne samo sjedio cijelo vrijeme pored kancelarke Merkel, nego sam bio i pozvan kao sudionik, jedan od dva predstavnika migrantskih organizacija, sudjelovati i na presse konfercniji nakon susreta. Mislim da je to zasluga našeg sudjelovanja na dva dijalog foruma, pripremi za akcioni plana.  Posebno sam sudjelovao na forumu o javnim službama jer smatram da je tu velika šansa i za nas Hrvate. U pripremi akcionog plana koji je danas bio srž sastanka, bili smo dobro plasirani i mislim da je to rezultiralo i mojim sudjelovanjem na presse konferenciji. Ovaj put je susret imao zadatak predstaviti  taj centralni dokument integracijskih pothvata njemačke vlade i svih institucija.  Danas je oficijelno predstavljen i svi smo ga dobili. Ima  oko 500 stranica, Susret je trajao  tri sata. U planu je 11 tematskih područja, najviše su temartizirane javne službe i mediji.  Govori se o integraciji a mali je postotak stranaca u  javnim službama. Politika traži rad na integraciji od raznih aktera u društvu a sama ne daje doprinos tome. Nema određivanja kvata ali će se znatno povisiti broj poslova u ministarstvima i raznim državnim i komunalnim institucijama gdje su više zastupljeni migranti. To je važan aspekt i neka crvena nit vodilja, jedno veliko težište.
Rečeno je … i mediji govore o integraciji a tek svaki 50- ti novinar je stranog porjekla a svaki peti stanovnik je stranog porijekla. Sastav u medijskim kućama nije slika društva i nešto tu ne štima. Mediji stvaraju sliku o migraciji, važni su, i važno je da i sami postanu što šareniji, odgovarajući društvu kojim se bave a i da paze da, ako se radi o migraciji, ne nasjedaju na stereotipe koji ugrožavaju uspjehe na integracijskom polju. Dvadeetak osoba je došlo do riječi tijekom ovog predstavljanja akcionog plana integracije. Govorilo se i o teroru desnih, to su pokrenuli predstavnici Turske zajednice, pozvali su i na izražavanja protesta i za to dobili i potporu. O tome je i kancelarka kratko govorila na početku susreta,
rekao je Marić i zaključio:
-Mogu reći da sam zadovoljan današnjim danom. Nismo prije bili uključeni u sve to, sad jesmo. Koliko možemo stavićemo se na raspolaganje, uspostavili smo razne kontakte. Bila bi mi želja i da što više Hrvata bude zastupljeno u javnim službama.  Sad su ti putevi i uspjesi i stupanj provođenja integracije puno mjerljivije. Mi ćemo nastaviti na ovom putu, kao Kongres staviti se na raspolaganje, s našim poznavanjem migrantske scene, postaviti se kao konstruktivan partner, današnje pozivanje na presse konferenciju je određeni vid priznanja nama. Vidjet ćemo  kako će se eto odraziti na naše dalje pozicioniranje, potreban je  konstantan rad, biti prezentan, biti konsturktivna osoba, ići u gremije, pisati papire, to košta puno strpljenja , put se ne vidi odmah kao recimo kad sam išao po tim dijalog forumima ali evo danas sam malo pobrao rezultate tog truda. Idući susret je s početka 2013. godine,  očekuju se tada već prvi mjerljivi pokazatelji provedbe Integracionog programa …riječi su Mije Marića, predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mato Vukadin
Mato Vukadin
12 years ago

Mijo Bog ti bio na pomoci.
Imati vrijeme boriti se za opce dobro sire zajednice i to volonterski hvale je vrijedno i zasluzuje puni respekt. Bog ti je ocito dao puno i ti uzvracas na najuzviseniji nacin. Tebi i tojim suradnicima kao i savakom Hrvatu i covjeku dobrih namjera zelim ispunjenje svih planova a onima koji su potisteni, ugrozeni ne zbog svoje volje zelja mi je da im drzava pomogne u rjesavanju njihovih problema. Svako Dobro