ČUVAJ, BOŽE, HRVATSKI DOM

tekst i foto: Sonja Breljak ...foto album 

099Berlin/ Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin je organizirala svečano obilježavanje i proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske.

Nije ni bilo za očekivati da bilo što učini valjanu konkurenciju svjetskoj nogometnoj predstavi koja je u tijeku.

Tako, niti proslava Dana državnosti u Hrvatskoj zajednici Berlin nije privukla brojnu publiku u subotnji večernji sat kad je upravo Njemačka odigravala, za njen  dalji prolaz, vrlo važnu utakmicu sa Švedskom.

No, u Hrvatskoj zajednici nisu se predali, pa su barem, kvalitetom programa, nastojali parirati ovom događaju.

013Nazočne na proslavi, goste, prijatelje i članove Zajednice, pozdravila je Mira Kiš, predsjednica Hrvatske zajednice. U ime Veleposlanstva Republike Hrvatske, proslavi je nazočio, Ivan Bojanić, prvi tajnik Veleposlanstva.

Po prvi puta je ovom prigodom, Hrvatsku zajednicu posjetio i apostolski nuncij, dr Nikola Eterević, kratko pozdravio okupljene, zanimao se za rad udruženja  i sa zadovoljstvom pogledao i poslušao pripremljeni program.

010A prema tom programu, nakon pjesme Molitva za dom koju je izrekla voditeljica programa, potpisnica ovih redaka, ,  pozdravljena je hrvatska nacionalna himna. Izvela ju je operna pjevačica, sopranistica Helena Mamić koja je kasnije, a na ovom svom prvom predstavljanju u Hrvatskoj zajednici Berlin,  izvela i ariju “Amalija” iz opere “Bal pod maskama”.

Pjesme  o domovini,”Dom” i “Bože čuvaj Hrvatsku” recitirala je Lea Mijatović.

Folkloraši Hrvatske zajednice predstavili su se recitacijama (Mali folklor), slavonskim napjevima i plesovima (srednji folklor) te Splitskim plesom (veliki folklor).

Za glazbu za ples i zabavu bio je zadužen Damir Kozarić.

099

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments