MOJI “KAMENI MLINOVI”

tekst: Marko Jareb
web naslovnica -Jareb-300x419Objavio sam roman pisan u dijalektu, u većini čakavskim narječjem. Roman govori o stradanju našeg malog čovjeka s krševitog otoka i priobalja u Velom ratu koji je prožet idealističkim pogledima glavnog junaka u vrtoglavim svjetskim pogibeljima.

Glavni junak romana bio je kandidat za pristup osnovnoj ćeliji ilegalnog pokreta otpora u mjestu u kojem je živio. On nije znao za akcije koje planira sprovesti vodstvo ćelije mjesnog pokreta otpora. I tada se radilo iza leđa malom čovjeku, radi nekih viših interesa – kako je to smatralo tadašnje ilegalno vodstvo ćelije mjesnog pokreta otpora.

Zbog njihovih ishitrenih akcija stradala je mladost koja je pohvatana u svojim kućama i strijeljana. Pohvatani su prethodno denuncirani i njihove se hapsitelje točno vodilo do njihovih kućnih pragova.

Naravno da ilegalno vodstvo ćelije mjesnog pokreta otpora nije pohvatano, jer se ono na vrijeme skrilo u svoja tajna skoništa, unaprijed pripremljena za kritična stanja. I u takvim prilikama Bog je upleo svoje prste u taj događaj te svi pohvatani nisu strijeljani, već su neki osuđeni na dugogodišnje robije. Bilo je više osoba kandidata za pristupanje ćeliji pokreta otpora u tom mjestu. Svi su oni ostavili svoje kosti u vihoru Velog rata. No, vodstvo ćelije mjesnog pokreta otpora je preživjelo ratni vrtlog i zauzelo istaknute rukovodeće položaje u regionalnim gospodarskim strukturama.

Kroz kratko vrijeme neki od njih su upali u sistemski žrvanj koji ih je samljeo, kao što su kameni mlinovi mljeli masline u starim tadašnjim „draulicima“, pokretanih putem stoke – kopitara. Lišeni su slobode te su usitnjavali velika kamenja i prebacivali ih s jedne hrpe na drugu. Preživjeli su i to, kasnije živjeli osamljeno te u poznim godinama otišli s ovoga svijeta.

Roman je dostupan javnosti putem web knjižare www.webknjizara.hr , pod nazivom „Trg kamenih mlinova bb“.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments