VATRENI PROLAZ U ČETVRTFINALE

tekst: Sonja Breljak

sprusijaBerlin/ Nesumnjivo, ta izvanredna pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije nad Danskom u osmini finala Svjetskog nogometnog prvenstva, dočekana je s velikim veseljem i u brojnim domovima u Berlinu.

Hrvati i brojne im/nam kolege, suradnici i prijatelji Nijemci (po ispadanju njihove nacionalne vrste) zdušno su navijali u susretu koji nije štedio nerve, u susretu koji je od igrača izvukao maksimum fizičke snage i tražio maksimum psihičke izdržljivosti, u …

više

MOJI “KAMENI MLINOVI”

tekst: Marko Jareb
web naslovnica -Jareb-300x419Objavio sam roman pisan u dijalektu, u većini čakavskim narječjem. Roman govori o stradanju našeg malog čovjeka s krševitog otoka i priobalja u Velom ratu koji je prožet idealističkim pogledima glavnog junaka u vrtoglavim svjetskim pogibeljima.

Glavni junak romana bio je kandidat za pristup osnovnoj ćeliji ilegalnog pokreta otpora u mjestu u kojem je živio. On nije znao za akcije koje planira sprovesti vodstvo ćelije mjesnog pokreta otpora. I tada se radilo iza leđa malom čovjeku, radi nekih viših interesa – kako je to smatralo tadašnje ilegalno vodstvo ćelije mjesnog pokreta otpora.

Zbog njihovih ishitrenih akcija stradala je mladost koja je pohvatana u svojim kućama i strijeljana. Pohvatani su prethodno denuncirani i njihove se hapsitelje točno vodilo do njihovih kućnih pragova.

više

KUKICA DA, IGLA NE

piše: Marica Žanetić Malenica

eec977794723c8d274a93ef4b850a001Koliko god u stanu imala ormara, plakara, spremišta ispod kreveta, kutija i kesa za vakuumiranje, meni, baš kao i većini žena, uvijek nedostaje mjesta.

Vjerovala sam da ću ovaj problem riješiti preuređenjem stana, kako bih se dočepala više korisnoga prostora. Nakon što sam to učinila nekoliko puta i uvjerila se u svoju zabludu, ostalo mi je jedino da jednom godišnje, u pravilu pred ljeto, obavim inventuru svih prostora u kojima mi obitava odjeća. I tada se haljine, hlače,…

više

EREMIT

Djoko Erić
sU devetom selu živi čovjek
toliko usamljen
kao grob pjesnika u planini mrkoj
u noći nekad s te strane vjetar nanese
bolno zavijanje
kad se neko probije
kroz neprohodne staze
i pokuša da mu se približi
on silovito reži i laje
toliko je žedan ljubavi

više