U SPOMEN IZUMITELJU DAKTILOSKOPIJE

Otvorena izložba istaknutog Hvaranina i hrvatskog iseljenika Ivana Vučetića na Hvaru

Iz priopćenja Hrvatske matice iseljenika

foranin 1Hvar/ Povodom 160 godina od rođenja Hvaranina i hrvatskog iseljenika Ivana Vučetića, a u sklopu obilježavanja 150 godina organiziranog turizma u Hvaru, Grad Hvar i Hrvatska matica iseljenika otvorili su izložbu „IVAN VUČETIĆ – Foranin sa svjetskom adresom“ u gradskoj Lođi. Svečano otvorenje održano je 20. srpnja u gradskoj Lođi, na sam rođendan našeg izumitelja.

Otvorenju je nazočio ravnatelj HMI, Mijo Marić sa suradnicama, koji je tom prigodom istaknuo:

-Vučetić je bio priznati i eminentni hrvatski iseljenik. Na ponos svome narodu i domovini ostavio je izum koji je odredio i mnoga svjetska zbivanja. Hrvatska matica iseljenika je sretna što u rodnom mu Hvaru, a povodom ovih velikih obljetnica može postaviti, ponovno ovaj izvrstan multimedijalni projekt. Suradnja sa našim otocima i njihovom iseljeničkom energijom iznimno nam je važna i vjerujemo da ćemo nastaviti u tom smjeru.

Eksponati za izložbu (predmeti i dokumentacija) posuđeni su iz Policijskog muzeja argentinskog grada La Plate koji je osnovan nakon što je svu svoju ostavštinu Ivan Vučetić poklonio tom gradu te bio prvim direktorom nekoliko mjeseci prije svoje smrti. Prilikom pristupanja Europskoj uniji izložba je predstavljala Hrvatsku u Palači pravde u njemačkom gradu Münchenu 2013. godine.

– Imali smo dobrog partnera u ovom projektu i velika hvala Hrvatskoj matici iseljenika i autorici izložbe Ljerki Galic, na svemu što ste učinili u promociji lika i djela našeg Foranina Ivana Vučetića. Nastavit ćemo dalje i pokrenuti stvaranje brenda kojim će se turizam Hvara ponositi – zaključio je gradonačelnik Hvara, Rikardo Novak.

Izložbom je prikaforanin 4zan multimedijalni projekt „Vučetić/Vucetich“ autorice prof. Ljerke Galic, rukovoditeljice Odsjeka iseljeničke baštine pri Hrvatskoj matici iseljenika, nastao je pred 10 godina (tada u svesrdnu pomoć Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske gospodarske komore, te gradova domaćina)  u prigodi obilježavanja 150.godišnjice rođenja hrvatskog iseljenika Ivana Vučetića rođenog u Hvaru , tadašnjoj Lesini, na otoku Hvaru 1858., umrlog i pokopanog u Argentini 1925.godine.

U izložbenom paviljonu , tlocrtne derivacije papilarne linije otiska prsta autora arhitekta Davida Lušičića u 16 postamenata izložena je građa iz života i postignuća Ivana Vučetića: istražujući metode identifikacije po otisku prstiju, ustanovio je 4 osnovna tipa papilarnih linija: krug, luk te lijevu i desnu zamku, te dokazao da su to dijelovi tijela koji se od rođenja nikada ne mijenjaju, pa su, stoga, i najpouzdaniji osobni znak raspoznavanja  živih bića  jer i životinje, naime, i biljke imaju papilarne linije.

– Sprava, koju je nazvao „Daktilonom“ u središnjem postamentu, zorno predočava tipove otisaka i za svaki prst lijeve i desne ruke točno pokazuje tip otiska. Vučetićevo otkriće i danas je najpouzdanija identifikacijska metoda koja se primjenjuje u cijelom svijetu; počela se primjenjivati nakon što je kao policijski vježbenik argentinskog okruga Buenos Aires  po krvavom otisku u čuvenom „Slučaju Rojas“  koji je ušao u anale svjetske kriminalistike u jednom argentinskom selu otkrio čedomorku, te dokazom oslobodio krivooptuženog. Vučetić je posjedovao humanističku naobrazbu, govorio je nekoliko jezika, te je bio glazbeno obrazovan: u austro-ugarskoj mornarici u Puli vodio je Vojni orkestar, za koji je pisao glazbu, a u La Plati je osnovao Policijski orkestar, uz to što se bavio humanitarnim radom i potpomagao obitelji policijskih službenika – rekla je autorica izložbe Ljerka Galic, prigodom otvorenja, na kojem su članovi gradskog orkestra izveli skladbu za koju je Vučetić napisao note.

foranin 5U svojoj drugoj domovini Argentini  gdje žive njegovi potomci iz tri braka, Juan Vucetich vrlo je cijenjen i poštovan, a u Hrvatskoj je izložba 2008. obišla gradove: Zagreb, Pulu, Opatiju, Hvar, Split, te Trst i Milano, sve one koji su posredno ili neposredno bili vezani uz njegov život u doba Austro-ugarske monarhije. Prilikom pristupanja Europskoj uniji izložba je predstavljala Hrvatsku u Palači pravde u njemačkom gradu Munchenu 2013. Hrvatska pošta po prvi puta je 2008. izdala je prigodnu poštansku marku, dok je argentinska to izvela u dva navrata.

U Zagrebu, pri ravnateljstvu policije, već šezdesetak  godina djeluje Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, sa najsuvremenijom opremom u ovom dijelu Europe. I oni su kao i do sada rado sudjelovali i pri otvorenju publici po želji uzimali otiske prstiju koje  su ponijeli za uspomenu.

Uspjeh projekta „Vučetić/Vucetich“ pribavio je autorici Ljerki Galic „Plaketu grada Hvara“ koja joj je uručena 2009. godine.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments