JAN I ČAROBNI SAKSOFON

piše: Igor Matijašić
Jan (1)
Zasigurno se sjećate bajke o Janu i čarobnom grahu pomoću kojeg se uspeo do nebeskih visina, susreo s usnulim divom te osigurao mnogobrojne sretne trenutke za svoju obitelj.

Ovih dana također jedan dječak po imenu Jan „piše“ svoje bajkovite rečenice.

U rukama mu je predmet kojima osvaja slušatelje i tjera ih na ovacije – čarobni saksofon. Instrument pomoću kojeg se već sad, sa samo 14 godina, uspeo do glazbenih visina…

Riječ je o Janu Tominiću, nadasve simpatičnom mladiću iz Glazbene škole Ferdo Livadić u Samoboru (najuspješnije glazbene škole u našoj zemlji) koji će predstavljati Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika u Edinburghu.

Jan je 8. ožujka ove godine, kao najmlađi natjecatelj u konkurenciji sedmero vrhunskih glazbenika, ostvario pobjedu na natjecanju koje je održano u studiju Hrvatske radiotelevizije. Svojom je izvedbom oduševio žiri kao i sve gledatelje te zasluženo izborio plasman u Škotsku.

Prema najavljenom protokolu očekuju ga dvije natjecateljske dionice. Danas i sutra kandidati 18 zemalja koje sudjeluju na ovogodišnjoj Euroviziji predstavit će se recitalom u polufinalnim večerima, a njih šest naći će svoje mjesto u finalu 23. kolovoza kada će svoje glazbeno umijeće pokazati pred Škotskim simfonijskim orkestrom BBC-a pod ravnanjem Thomasa Dausgaarda.

Veliki izazov za dječaka koji je tek završio osmogodišnju osnovnu školu!

Možda će nekome izgledati pretenciozno, no ovako velik Janov uspjeh nije nipošto začuđujuć! Dovoljno je samo pogledati nisku njegovih uspjeha na raznim domaćim i međunarodnim glazbenim natjecanjima.

Ne samo da se redovito vraćao s nastupa ovjenčan nagradama, nego je nerijetko za svoj nastup dobivao maksimalan broj bodova i birane riječi članova stručnog žirija. Naravno da ovdje treba itekako istaknuti i zasluge profesora u glazbenoj školi koji su predanim radom dodatno osnažili Janov neprijeporni talent.

Ono što još svakako treba dodatno apostrofirati (i što mogu osobno potvrditi kao ravnatelj osnovne škole koju je Jan polazio) jest činjenica da svi ovi silni uspjesi nipošto nisu promijenili ovog sjajnog mladića koji živi u Grdanjcima. Iako bi se kasno vratio s nekog nastupa, sutradan je bez problema došao na nastavu – zadaće su uredno bile napisane, sve školske obveze ispunjene, a izostajao bi samo kad bi to za nastupe zaista bilo nužno. Uzor, dobra duša, primjer svima u razredu te istinski skroman kako to pravi velikani već i jesu.

Potvrda je to i sjajnog kućnog odgoja. Riječ je o jednoj nadasve pozitivnoj, iskrenoj i dragoj obitelji u kojoj su gotovo svi na neki način povezani s glazbom i gdje svako obiteljsko druženje nužno u sebi sadrži glazbu, pjesmu, ples, dobro raspoloženje…

Nije stoga ni čudno što je mladić (po onoj narodnoj o jabuci koja ne pada daleko od stabla) već sad izrastao u takvog umjetnika.

Ovih je dana u pratnji malobrojne hrvatske delegacije stigao u Škotsku i u sutrašnjem će se polufinalu boriti za svoje mjesto u finalu.

Kako god završilo, za mene je Jan već sad veliki pobjednik! Sasvim posvećen glazbi, svjestan da bez mukotrpnog rada nema niti rezultata. U trenucima dok su njegovi vršnjaci uživali u svim blagodatima koje pruža ljeto, on se pripremao za svoj nastup satima vježbajući kako bi što bolje predstavio svoju zemlju na velikom natjecanju.

Čarolijom zvukova saksofona zasigurno će osvojiti i srca svih u Škotskoj. Zemlji koju u šalama obično opisujemo škrtom predstavit će se, eto, veliko hrvatsko bogatstvo – mladi i iznimno perspektivni umjetnik pred kojim je blistava budućnost.

Jan – glazbeni velikan!

Kao što je već i rečeno, on upravo zlatnim slovima ispisuje svoje bajkovite rečenice. Nekako potajno vjerujem da će se baš ime Jana Tominića naći u skorašnjem glazbenom eurovizijskom finalu.

Uostalom, nemaju li sve prave bajke sretan završetak?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments