“DNEVNIK IZ TUĐINE” U MATICI ISELJENIKA

prilog: Ivana Rora/ Hrvatska matica iseljenika

dnevnikZagreb/ Hrvatska matica iseljenika poziva na svečano predstavljanje knjige A Diary from the Croatian Diaspora Dnevnik iz tuđine autorice Vande Boras Podravac iz Canberre u četvrtak 13. rujna 2018. s početkom u 13 sati u Hrvatskoj matici iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

 Uz autoricu Vandu Boras Podravac o knjizi će govoriti:  ravnatelj Hrvatske matice iseljenika profesor Mijo Marić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović te urednica  Vesna Kukavica. Voditeljica predstavljanja: Ljerka Galić, prof.

 O Knjizi i autorici:

Autentično svjedočanstvo hrvatske emigrantkinje 20. stoljeća Senjkinje Vande Boras Podravac (1930.) dojmljiva je priča o stradanjima hrvatskoga naroda i prilagodbi životu u novim sredinama od Buenos Airesa do Canberre. Autorica, sociologinja i aktivistica civilnih udruga hrvatske zajednice u Australiji, nastoji postići dokumentarističku uvjerljivost egzilantskih pustolovina koje su iza ‘željezne zavjese’ ostavljale jedan nepravedan svijet, a uvodile nju i njezinu obitelj u svijet novih izazova na drugim meridijanima, s nizom drukčijih prepreka poput jezičnih barijera ili pak kulturoloških razlika u stilu života. Autorica nastoji svojim radnim angažmanom, i uključivanjem supruga i djece u institucije nove sredine, postići nužnu adaptaciju i bijeg iz iracionalnih i traumatiziranih izbjegličkih stanja u koordinate stvarnosti, što joj srećom i uspijeva. Za svoj rad autorica je primila visoko odlikovanje Kraljice Elizabete II The Medal of the Order of Australia.

Spisateljičin narativ oblikovan je od uspona i padova koje je doživjela na krivudavoj migrantskoj ruti preko pola zemaljske kugle, konstruiravši upečatljivu tekstualnu kompoziciju vlastitog života. Njezina se iskustva neprestano obogaćuju iz više smjerova, što čitateljskoj percepciji ove (pri)povijesti nudi neodoljivi šarm Senjkinje, građanke svijeta s polustoljetnom australskom adresom. Profinjeni identitetski narativ, u čiji su koncept utkane autoričine internalizirajuće priče, odiše čitkošću u svih jedanaest tematskih cjelina i to s jasnim određenjem na junake i zlikovce kako iz života hrvatskog naroda za ‘olovnih vremena’ tako i iz osobnog Vandina iseljeničkog kruga. Riječju, individualna životna priča obuhvaća potresne fragmente naslovljenog narativnog izbora autorice Vande Boras Podravac (r. 1930.).

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments