KULTURNO SLAVLJE U WIESBADENU

tekst i foto: Ivica Košak
iviWiesbaden/ U subotu 1. rujna pred gradskom vijećnicom u glavnom gradu pokrajine Hessen, po  četrdeset i treći  puta održan je  tradicionalni Međunarodni ljetni festival. Hrvatska kulturna zajednica – Ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu nastupio je  zajedno s raznim inozemnim udrugama i institucijama.

Vladimir Duvnjak, generalni konzul Republike Hrvatske iz Frankfurta, posjetio je šareni festival i stekao uvid u kulturni rad hrvatske zajednice.

 Već dugi niz godina Međunarodni ljetni festival je sinonim za kozmopolitski karakter Wiesbadena. Udruge i posjetitelji pokazuju kroz svoje sudjelovanje da su predani otvorenosti i toleranciji u  društvu. Oni jasno govore kako u tradicija glavnog grada nema mjesta za rasizam.

Raznolikost grada odražava se na Međunarodnom ljetnom festivalu.

Impresivno je vidjeti s kojom srdačnošću sudionici prikazuje gostoprimstvo i onda kada su gosti. Raznovrsne i zabavne prezentacije na pozornici dokazuju da su razlike i različiti nastupi, bogatstvo društva.

Međunarodni ljetni festival u Wiesbadenu je Blagdan susreta / Fest der Begegnung.

Festival je i dobra prilika za  uspostaviti nove kontakte ili čak nova prijateljstva.

Kulturna raznolikost i kozmopolitizam grada Wiesbadena ne poznaju granica. Ovo je posebno jasno na Međunarodnom ljetnom festivalu.

Festival  od 1. rujna ponovno je pokazao kako ljudi različitih etničkih skupina i vjerskih orijentacija ne samo da mirno žive zajedno, već i zajedno slave.

– Bez društava kao što je Hrvatska kulturna zajednica (HKZ-Wi), festival ne bi bio ono što jest , – rekao je  Ömer Sekmen ispred Wiesbadenskog vijeća za strance.

Zajedništvo i iskustvo novoga, a ne komercijalizam ili politika bili su ogledalo rada nacionalnih i internacionalnih udruga.

Iako je slavlje bilo u prvom planu, kulinarske vještine bile su tu više od okrijepe. Program slavlja odgovorio je na nekoliko bitnih pitanja vezanih za sam utjecaj kulture i supkulture na ponašanje društva. Trajni utjecaj kulture na ponašanje potrošača, a koja se najbolje manifestira kroz skup materijalnih i duhovnih vrijednosti uvjetovanih tradicionalnim okvirima i suvremenim promjenama koje formiraju prihvatljivo ponašanje članova društva.

Iako zvuči samo po sebi razumljivo, kulturni rad nije stajao u prvom planu većine nacionalnih izlagača. A kultura je jedna od najznačajnijih društvenih faktora i kao takva ima okvirno značenje za ponašanje – naglasio gospodin Heinrich Schmidt, predsjednik Hrvatske zajednice “Kroatien” e.V. Neu Isenburg.

Suradnja kulturnih udruga kao što je HKZ-Wi i Hrvatske nastave Hessen ima zajedničku zadaću a to je: – izvanučionička nastava kao oblik nastave koji podrazumijeva ostvarivanje planiranih programskih sadržaja izvan školske ustanove –  kazala je  Lidija Bodalec ,  koordinatorica Hrvatske nastave Hessen.

Dobar primjer  izvanučioničke nastava bio je upravo nastup učiteljice Vedrane Moslavac na 37. internacionalnom ljetnom festivalu u Wiesbadenu 2012. godine. Tada su tu stariji učenici Hrvatske nastave iz Wiesbadena predstavili na štandu Hrvatske kulturne zajednice najstarije hrvatsko pismo – glagoljicu. Kako je to zabilježila Ana-Maria Klišić, učenica Hrvatske nastave u Wiesbadenu za portal Hrvatske nastave.

Dobro raspoloženje susreta potaklo je razgovor o novim inicijativama i planovima za budući rad. Sljedeći primjer izleta koji je izveden u suradnji radne grupe Kultur als Lebenshilfe i HKZ-Wi u Poreč (2016.) te Dubrovnik (2017.) Silvana Dadić, turistička poduzetnica iz Wiesbadena, prihvatila je izazov organizacije izleta u kulturne centre Dalmatinskih gradova u 2019. godini. Ovaj višednevni izlet/studijsko putovanje bi trebao biti novi izazov društvenom radu u okviru HKZ-Wi.

Gospodin Siniša Škarjan, Kulturverein Bad Homburg – Dubrovnik e.V. pozdravio je iskorak HKZ-Wi na ovogodišnjem internacionalnom ljetnom festivalu u Wiesbadenu i naglasio kako bolja suradnja i zajedničko djelovanje hrvatskih društava u regiji treba unaprijediti rad lokalnih zajednica.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments