PMS ili PREDMENSTRUALNI SINDROM

piše: Verica Jačmenica, dr. med.
Menstruacija je prirodno ciklično krvarenje iz maternice koje je vezano uz mjesečeve mijene. Zato ženin ciklus, kao i mjesečev, traje 28 dana. Ženska spolna energija ima svoj izvor uglavnom u jajnicima. U njima se stvaraju hormoni koji potiču normalan tijek menstrualnog krvarenja.

Trbuh je središte ženina tijela, a maternica u njemu je mjesto gdje može nastati život. Spolni organi predstavljaju izvor zadovoljstva i omogućuju roditeljstvo. To je tjelesno područje itekako važno za ženin zdrav i kvalitetan život. Ako u tom području nastaju blokade, dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa ili do predmenstrualnog sindroma (PMS).

Razlog poremećenog ciklusa može biti dugotrajni stres, nezdrav način života, loša prehrana, prejako bavljenje športskim aktivnostima, negativni osjećaji (poput mržnje, ljubomore, krivnje), trajna napetost bez dnevnoga ili tjednoga odmora.

Ženski trbuh bi trebao biti uvijek utopljen, usprkos modnim diktatima. Držeći se pak mode pored nas u svim godišnjim dobima prolaze djevojke u prekratkim majicama i hlačama sniženoga struka što je nezdravo za njihove trbušne organe. U skladu s time danas više nema ljetnog i zimskog rublja. Pod izgovorom da im nikad nije hladno, mlade žene nose svoje isto mini donje rublje i iste traperice i u ljetu na + 35 C i u zimi na – 20 C.

Žensko zdravlje

Svaka bi žena trebala čuvati svoje zdravlje, osobito pak svoje žensko zdravlje, te što dublje upoznati svoje tijelo i svoju žensku narav.

 Pravilno disanje

Za početak je dobro uočiti kako žene zapravo dišu; uglavnom plitko, površno i brzo. Stručnjaci preporučaju da tijekom dana nekoliko puta osvijestimo svoje disanje. To znači da uočimo dopire li naš pojedinačni duboki udisaj do našega trbuha, odnosno do spolnih organa u njemu. Za vježbanje takvoga postupka dobro je položiti dlan na donji dio trbuha i svjesno par puta duboko udisati, do u taj predio. Takvim načinom disanja smanjit ćemo grč u trbušnim mišićima i organima, proširiti tamošnje krvne žile i potaknuti bolju cirkulaciju.

 Dojke

Nježnu masažu dojki i vježbe za njihovo učvršćivanje zna stručno pokazati svaka fizioterapeutkinja. Takvim se vježbama potiče cirkulacija krvi i limfe u tom dijelu tijela.

Vježbe zdjeličnog dna

Ženama se preporučuje da svakodnevno više puta izvode vježbu za učvršćivanje zdjeličnog dna. Nju se može izvoditi bilo kada i bilo gdje. Vježba se sastoji u ritmičkom stiskanju i stezanju te potom opuštanju mišića dna zdjelice. Pri tome se stežu, podižu i opuštaju mišići mokraćne cijevi, rodnice i čmara. U počeku je potrebno osvijestiti stezanje onih mišića kojima  žena hoće zaustaviti mlaz mokraće ili onih mišića kojima želi zaustaviti otjecanje menstrualne krvi. Čvrsto i trenirano dno zdjelice ima važan psihološki utjecaj. Tako treniranoj ženi neće, na primjer, prilikom kihanja ili kašljanja „pobjeći“ malo mokraće i neugodno ju iznenaditi vlažnost na donjem rublju. Danas 40 do 50% žena do 40. godine života, osobito višerotkinja, ima inkontinenciju, tj. nevoljno istjecanje malih količina mokraće. Žene oko nas to često trpe jer se srame potražiti liječničku pomoć. A pomoći za taj poremećaj ima!

PMS

PMS ili predmenstrualni sindrom pogađa 85% žena. To nije nikakav ženski hir ili umišljenost. To je stanje u kojem se ona kroz 7 do 10 dana, u drugoj polovici ciklusa, osjeća loše,  opterećeno, izbačeno iz svoje svakodnevne uobičajene kolotečine. Od PMS-a najčešće pate žene u dobi od 20 do 40 godina. Postoji stotinjak različitih smetnji koje tada nastaju.

Fizičke smetnje su: glavobolja, migrena, bolovi u mišićima i zglobovima, bolne i natečene dojke, otekline, porast tjelesne težine, akne, herpes na usnicama.

Psihičke smetnje: emocionalna osjetljivost, depresija, nagle promjene raspoloženja, tjeskoba, nemir, strah, gubitak interesa za dotadašnje aktivnosti, umor, tromost, nesanica, gubitak apetita ili prejedanje, žudnja za čokoladom ili slatkom hranom, česti sukobi sa članovima obitelji ili sa suradnicima na poslu, agresivnost, želja za izolacijom… U takvim danima žene češće čine prometne prekršaje ili nezgode. Psihički simptomi su intenzivniji od fizičkih.

 

Uzroci

Uzroci PMS-a još uvijek nisu posve jasni, iako hormoni svakako igraju jednu od uloga. Zbog toga za PMS nema jednoga i djelotvornoga lijeka. Ženama se daju lijekovi protiv bolova, a kod otoka lijekovi za pojačano mokrenje. Dobro je uzimati vitamin B6, cink (50 mg) i magnezij (1200 mg). U tim danima treba izbjegavati čaj, kavu, alkohol i duhan. Stručnjaci za prehranu savjetuju da se 10 dana prije menstruacije ne jede mlijeko i mliječne prerađevine. Preporuča se manje slana hrana sa mnogo ugljikohidrata i vlakana. Dobro će doći hrana od soje. Budući da PMS traje 7-10 dana može se tih dana uzimati lijek za smirenje (Apaurin tablete od 2 mg). Psihijatar može preporučiti i lijek protiv depresije. U zadnje vrijeme ginekolozi preporučaju novu generaciju kontraceptivnih pilula.

 

Dismenoreja

PMS ne treba miješati sa bolnom menstruacijom (dismenorejom). Kod ove potonje nema psihičkih smetnji. Kod dismenoreje nastaju bolni grčevi u području maternice. Oni se mogu ublažiti toplim termoforom na trbuhu, šalicom vrućega čaja od kamilice ili ingvera i tabletom protiv grčevitih bolova (Buscopan).

 

Predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD)

Ako je predmenstrualni sindrom toliko neugodan da gotovo paralizira ženu u njezinim poslovnim aktivnostima, tada se radi o predmenstrualnom disforičnom poremećaju. On se javlja kod žena od 20 do 30 godine živote. Takav poremećaj se javlja u svakom ciklusu i traje dulje od godine dana. Radi snažno izražene depresije potreban je pregled kod psihijatra koji će dati lijek protiv depresije. Od takvog poremećaja pati oko 8 %. Olakšanje nastupa čim se pojavi menstruacija.

 

Tijekom svog života žena ima menstruaciju oko 500 puta. To znači 500 gubitaka krvi koje njezin organizam mora nadoknaditi. Neke žene imaju neugodne menstruacije nekoliko stotina puta. I sve se to mora prebroditi u diskreciji, tiho i mirno, bez kukanja i gunđanja.

 

Zato bi trebalo svaku mirnu i staloženu staricu na cesti susresti s – dubokim poštovanjem.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments