KAVA – LIJEK ILI OTROV

piše: Verica, Jačmenica-Jazbec, dr. med,

Učinak

U našoj zapadnoj civilizaciji niti jedan napitak ne donosi toliko užitka kao kava. Ona nas budi, potiče, oživljuje. Uz nju čekamo, samujemo, razmišljamo, učimo, razgovaramo, družimo se, zaljubljujemo se, tugujemo, živimo…

Dvije do tri šalice dnevno umjerena su količina koja donosi poticaj i zdravstvene dobrobiti.

Takva doza izoštrava nam um, smanjuje glavobolju, povećava fizičku i psihičku izdržljivost, popravlja raspoloženje, potiče rad srca pa je tijelo bolje opskrbljeno kisikom, poboljšava većinu tjelesnih funkcija. Pri tome se troše kalorije, poboljašava se disanje, luči se više želučane kiseline i urina. Ona štiti, osobito žene, od moždanoga udara.

Kava snižava kolesterol, smanjuje učestalost raka debelog crijeva, raka prostate, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Kava je prikladan napitak za one koji moraju dugo raditi i hitro djelovati (na primjer liječnici, vatrogasci, vozači velikih teretnih kamiona, spasioci). Kofein iz popijene kave za 15 minuta dospijeva u krv, a djeluje 5 do 6 sati. Kod pušača je djelovanje kofeina dvostruko kraće, a kod žena koje uzimaju kontracepcijske tablete kofein djeluje duže i intenzivnije.

Zelena kava (tj. njezin sastojak klorogenična kiselina) osobito potiče sagorijevanje masnoća u tijelu i usporava dotok šećera iz hrane u krv što pridonosi mršavljenju.

 Sastojci kave

Kava ima više dobrih sastojaka: kofein, antioksidanse, protuupalne i antikancerogene tvari.

Kofein je stimulans, biljna tvar koja se nalazi u zrnu kave, u listu čaja, u sjemenkama stabla kakaovca i u biljci guarani. On zauzima 1% zrna kave. Kofein se oslobađa iz zrna tijekom prženja. Jače prženo zrno ima manje kofeina.

Antioksidansi su molekule koje sprečavaju oštećenje naših stanica i usporavaju starenje. Nalaze se u voću i povrću, a najviše ih ima u kavi iz koje se oslobađaju tijekom prženja zrna. Oni zauzimaju 10% neprženog zrna kave.

 Kada se pije kava

Stručnjaci za zdravu prehranu (nutricionisti) ne slažu se sa uobičajenom pojavom da se kava pije ujutro, na prazan želudac. Oni savjetuju da ujutro treba najprije pojesti zdravi zajutrak.

3 primjera zdravoga zajutarka:

1. Muesli od žitarica s mlijekom ili jogurtom.

2. Prženo ili kuhano jaje sa integralnim pecivom.

3. Svježi kravlji sir sa integralnim pecivom. Uz to dobro dođe jedna jabuka, kruška ili banana.

Ujutro nam je u cirkulaciji kortizol (hormon stresa) najviši, pa ga rana jutarnja kava još i stimulira, što nije dobro. Zato se preporuča posegnuti za kavom od 9,30 do 11,30 ili od 13,30 do 17 sati kada će nam kava biti ljekovita, osvježiti nas i revitalizirati.

Količina kofeina u napitcima

Coca-Cola 1 litra: 130 mg kofeina

Energetski napitak Red Bull od 250 ml ima 80 mg kofeina

Energetski napitak Monster od 500 ml ima 150 mg kofeina

Espresso (45 ml): za jednu šalicu uzima se 7 gr. kave, što sadrži 40 -100 mg kofeina

Turska kava (85 ml): od 40 do 70 mg kofeina

Kave bez kofeina: ipak ima od 3 do 10 mg kofeina

Ledeni čaj (300 ml): 50 mg kofeina

Indijski čaj (200 ml): od 50 do 70 mg kofeina

Više od tri šalice kave na dan predstavljaju doping. Zato je prekomjerna količina kave  zabranjena sportašima. Kava u normalnoj dozi (60 do 200 mg kofeina) smanjuje glavobolju.

Kava se koristi kao napitak, za izradu kolača i slastica. Može se koristiti i za slana jela: marinada za meso peradi sastoji se od kave, soli i šećera.

Godišnja potrošnja kave po stanovniku

Finska 12 kg, Bosna 6,1 kg, Slovenija 5,8 kg, Hrvatska 4,9 kg.

Vrste kave

Najpoznatije vrste kave su arabica (uzgaja se u Brazilu, sadrži do 1,4 % kofeina), robusta (dolazi iz Vijetnama i Indonezije, sadrži do 5 % kofeina).

Prevelika količina

Prevelika količina kave (više od tri šalice ili više od 200 mg kofeina) povisuje krvni tlak, uzrokuje glavobolju, drhtavicu, nervozu, nesanicu, remeti rad srca, povisuje kolesterol i smanjuje plodnost kod žena.

Napitci s kofeinom stimuliraju lučenje urina, zato uz kavu treba popiti i vodu. Stoga energetski napitci s kofeinom (npr. Red Bull ili Monster) ne gase žeđ, već ju potiču.

Kome se kava ne dopušta

Ljudima sa smetnjama srčanoga ritma ili nesanicom kava nije dopuštena.

Trudnice trebaju izbjegavati kavu, energetske napitke i čaj (jedino biljni i voćni čajevi ne sadrže kofein) jer kofein može uzrokovati pobačaj ili nisku porođajnu težinu djeteta. Zanimljivo je opažanje da zdrave trudnice tijekom trudnoće izgube želju za kavom.

Dojilje također ne smiju uživati kofein.

Opasne kombinacije

Kombinacija kave i alkohola može biti vrlo opasna jer remeti rad srca i mozga. U energetskim napitcima uz kofein sve češće se nalaze efedrin i guarana. Efedrin je jaki biljni ili sintetički stimulans koji veoma podiže krvni tlak. Guarana je biljka iz Južne Amerike koja ima tri puta više kofeina od same kave. Kombinacija kofeina, efedrina, guarane i alkohola ima učinak poput droge ekstazi te može dovesti do zastoja rada srca i smrti.

Baristi

Danas su baristi (tj. stručnjaci za poznavanje i pripremu kave) sve popularnije i traženije osobe. Oni se, iza šanka, nalaze na skliskom i opasnom terenu. Današnjem čovjeku, osobito mladom, oni svojim umijećem mogu i nehotice u šalici kave poslužiti lijek ali i… otrov.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments