PREDSTAVLJEN NOVI SVEĆENIK

tekst: Sonja Breljak
foto: privatni album i Sonja Breljak
20181008_095417_035Berlin/
Nakon nedavnog dirljivog oproštaja od fra Radoslava Tolića koji je preko 17 godina bio dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin, na netom minulim nedjeljnim misama predstavljen je novi svećenik, fra Mijo Šabić.

S nama je danas fra Mijo. Fra Mijo je novi dušobrižnik u našoj misiji. U Berlin je stigao iz Stuttgarta. Fra Mijo je rodom iz Zmijavaca kod Imotskog. Gimnaziju je završio na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju, godinu novicijata na otočiću Visovcu a studij teologije u  Splitu. Na službi je bio u Splitu, Sinju i Stuttgartu. Dragi fra Mijo, dobro nam došao u Berlin i lijepo se osjećaj ovdje među nama.

Predstavljajući fra Miju Šabića, za nedjeljnog misnog slavlja u crkvi svetog Bonifacija, fra Tomislav Brekalo je ukratko, uz nekoliko (gornjih) podataka iz njegova životopisa, izrekao i još nekoliko prigodnih rečenica. Rekao je, kako u stvari nitko tko bi došao ne može, zamijeniti fra Radu, nakon više od 17 provednih godina u Berlinu. I kako na koncu, nitko ne može zamijeniti, nadomjestiti nikoga, niti itko nas jer smo stvoreni na Božju sliku i priliku, jedinstveni i unikatni. Pa se uz to i našali na kraju rečenicom. “A možda bi i mogao kad i fra Mijo provede ovdje 17 godina!” Svi se malo nasmijasmo te tako jednostavno u dušobrižničku službu bi uveden fra Mijo Šabić.

Uobičajeno, takav događaj, točnije -vijest, ne promakne mom novinarskom oku/uhu/duhu, pa nakon otpjevane zadnje, izlazne pjesme  s mojim zborašima, potražih novog svećenika u sakristiji. Tako naime, najavih pri upoznavanju sa fra Mijom Šabićem nakon mise za blagdana svetog Franje u crkvi svetog Sebastiana. Dakle, potražih fra Miju Šabića u sakristiji, uzeh nekoliko rečenica iz životopisa te na brzinu (jer je nakon mise dosta vjernika u sakristiji pa je i gužva) načinih nekoliko  fotografija novog svećenika s ministrantima.

007Po povratku kući, u kasnim večernjim satima prenesoh fotografije, a bilo ih je pet, s foto aparata na moje računalo. Pri prijenosu se potkrade greška te fotografije nestadoše.  Uzalud moja pretraga po svim rubrikama, slika nema pa nema. Ostavivši kratki tekst po strani jer i ne može ići bez fotografije, napisah fra Miji Šabiću kratku poruku putem emaila, opisah slučaj nestanka fotografija  te  zamolih jednu fotografiju, kao ilustraciju tekstu. Fotografija stiže u rekordnom roku uz kratak duhovit tekst, kako “ima nešto u tom da se ta mala nezgoda dogodila sa fotografijama” i “kao da se netko poigrao malo s nama”.

Po povratku s posla, otvorih računalo u namjeri objasniti i pokazati mom kućnom informatičkom stručnjaku, najmlađem sinu, studentu informatiku, kako mi je, kao nikad do sada, naprosto nestalo nekoliko fotografija i to baš onih, meni sad potrebnih, na kojima je novi svećenik. Kako otvorih računalo i njegovu naslovnicu, ukaza se odjednom svih pet fotografiju načinjenih u nedjelju u sakristiji crkve svetog Bonifacija. Na njima, fra Mijo Šabić i naši vrijedni ministranti.  Fotografije priključujem tekstu i zaključujem:  ima nešto i u tome da su se fotografije tako iznenada pojavile!

Fra Miji Šabiću želimo ugodne dane u Berlinu i uspješnu dušobrižničku službu u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin.

008

1 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] PREDSTAVLJEN NOVI SVEĆENIK […]