MARIJA U VRHU EU KOŠARKE

tekst: Sonja Breljak
Berlin-Miskolc/
U Mađarskoj, točnije u mjestu Miskolc, započelo je danas Europsko košarkaško prvenstvo U16 za žene, dakle za košarkašice starije od 16 godina. Natjecanja traju do 22. srpnja. U skupini C natječe se i hrvatska reprezentacija. Njemačke predstavnice su u skupini D. A među njima je i mlada Berlinčanka hrvatskih korijena, šesnaestgodišnja Marija Krstanović.
Marija je rođena u Berlinu u travnju 1996. godine. Košarku igra od 2006. godine. Počela je igrati u berlinskom klubu TUS Lichterfelde, poznatom po dobrom radu s mladima o čemu zorno svjedoče i Marijini rezultati.  Prošlu sezonu je Marija igrala  sa starijima (1995 godište) u klubu BG Zehlendorf  koji je osvojio njemačko prvenstvo lige mladih  košarkašica. Od ljeta ce igrati WNBL u Tus Lichterfelde, a 2. Bundesligu u Asv Moabit.

Marija Krstanović je 2007. godine počela igrati za berlinsku  reprezentaciju a 2010. i za njemačku reprezentaciju i već je sudjelovala na niz velikih natjecanja  u Danskoj, Finskoj, Austriji, Českoj, Poljskoj, Francuskoj i sad evo i u Mađarskoj.

Prije košarke Marija se bavila i plivanjem i pjevanjem, svira klavir  i gitaru, članica je Zbora mladih i čitača Hrvatske katoličke misije Berlin. Odličnim uspjehom je upravo završila 10. razred Eliteschule des Sports SLZB u Prenzlauer Berg, Berlin, koja je jedna od 39 takvih škola u Njemačkoj što ih organizira Njemački olimpijski savez. Te škole su namijenjene vrhunskim mladim sportašima  koji u školu dolaze na poziv jednog od sportskih saveza.

 

Nakon nekoliko priprema u Heidelbergu, Grünbergu te Finskoj, Marija Krstanović je ušla među 12 najboljih igračica u Njemačkoj te predstavlja Njemačku na Europskom prvenstvu u Mađarskoj. Jako je ponosna na svoj uspjeh.  Ali u zadnjih nekoliko tjedana prije početka Europskog prvenstva, Marija je iskusila kako  je ipak vrlo teško probiti se naprijed kao dijete stranog podrijela.  Iako je u Njemačkoj rođena i u njoj od rođenja i živi, ide u njemacku Elitnu sportsku školu i vec je  treća iseljenička generacija obitelji Krstanović, prema izjavi Marije i njenih roditelja, mlada košarkašica je osjetila „kako kao netko tko nije potpuno njemačkog porijekla,  mora puno više dati od sebe od kolegica njemačkih korijena te kako se prema njoj „drukčije“ ponašaju“.  To iskustvo je Mariju Krstanović dovelo do toga da joj srce još više tuče za Hrvatsku. Sanja san, veli nam…zaigrati jednoga dana u hrvatskom dresu. Do tada, pratimo vijesti iz Mađarske. Zanima nas igra i rezultati hrvatske reprezentacija kao i njemačke gdje tako jako i za Hrvatsku tuče srce mlade njemačke košarkašice hrvatskih korijena, Marije Krstanović. Sretno! I puno uspjeha …poželjesmo

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments