“HRVATSKI U SRCU” ZA ISELJENIKE

prilog: Ivana Rora, Hrvatska matica iseljenika

unnamedZagreb/ Predstavljanje HRVATSKI U SRCU – udžbenika za hrvatsku nastavu u inozemstvu od 1. do 4. razreda osnovne škole autorice Dijane Ančić, bit će 16. listopada (utorak) 2018. godine u 13:00 sati, na adresi: Hrvatska matica iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb

O udžbeniku će govoriti Dijana Ančić, autorica, mr. sc. Emica Calogjera Rogić, urednica i dr. sc. Igor Marko Gligorić, recenzent. Pozdravna riječ: dr. sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika

Udžbenik Hrvatski u srcu u cijelosti je usklađen s Kurikulumom hrvatske nastave u inozemstvu, izrađen prema pravilima struke slijedeći suvremene metodičke koncepcije i nastojeći u svakoj prilici približiti se učeniku, središtu odgojno-obrazovnoga procesa.

Objedinjavajući jezične, komunikacijske i književne sadržaje sa sadržajima koji se tiču povijesne, kulturne i prirodne baštine Hrvatske, ispreplećući ih i oblikujući prihvatljivu cjelinu, autorica je stvorila iznimno koherentan i metodološki dosljedan udžbenik usmjeren na korisnike.

Udžbenik je tematski organiziran u sedam cjelina prema Kurikulumu hrvatske nastave u inozemstvu: To sam ja (cjelina u kojoj se uvode sadržaji o predstavljanju, pozdravima, dijelovima tijela, obitelji, odjeći i dr.), Učenje – rad – slobodno vrijeme (dio u kojemu se učenici upoznaju s načinom života svojih vršnjaka u Hrvatskoj, uče o školi, dječjim pravima, radnome danu, slobodnome vremenu i dr.), Ljudi u prostoru i vremenu (poglavlje u kojemu su zastupljeni sadržaji o dvorcima, hrvatskim krajevima, kulturnim znamenitostima, nacionalnim parkovima, zvanjima, tipovima naselja), Vrijeme – promjene – kontinuitet (cjelina koja tematizira godišnja doba i kalendar, blagdane i običaje i sl.), Kultura i društvo (dio u kojemu učenici izražavaju svoje raspoloženje, uče o nazivima zemalja i stanovnika, zdravoj prehrani, nacionalnim jelima i dr.), Suvremeno društvo (poglavlje u kojemu je naglasak na informiranju, medijima i ustanovama), Jedan svijet za sve (posljednja cjelina koja donosi sadržaje o putovanju, prometnim sredstvima, ekologiji, izumima i izumiteljima).

Dijana Ančić je zaposlena u OŠ Blato. Diplomirala je u Zagrebu na Filozofskom fakultetu, odsjeku za Razrednu nastavu 1991. godine. Nakon pet godina u zvanju učitelja mentora, 2014. godine je promovirana u zvanje učitelja savjetnika.

Ima status voditelja dramske družine. Bila je dugogodišnja redateljica Dramske družine koja djeluje pri HGSU Petar Milat u Blatu. Kao redateljica te družine amatera postavila je desetak kazališnih komada. Jedan od značajnih projekata Kreativne radionice Pčelice koju vodi, a koja djeluje pri OŠ Blato je cjelovečernja predstava Čudnovate zgode šegrta Hlapića za koju je napisala scenarij i režirala je. Predstava je nastala u sklopu projekta „Hlapić 2013.“ u suradnji s Narodnom knjižnicom Blato i Plesnom školom Mila. Projekt je bio izabran među 10 najboljih u RH i predstavljen u Zagrebu na centralnoj proslavi u Kazalištu Trešnja.

Kao voditeljica UZ Konoba sa svojim je suradnicima ostvarila nekoliko projekata kao i zapažene rezultate na međužupanijskim i Državnim smotrama (Dubrovnik, Zadar, Poreč, Pula, Primošten, Opatija, Zagreb): Rogač u prehrani i ljekovitost rogača, Narodna nošnja Blata na Korčuli, Sapun za uklanjanje mrlja, Kuhinjski sapun, Smilje ljekovito bilje te kao najznačajniji Stare igre i igračke Blata na Korčuli u sklopu kojega je izdana knjiga „Škatule batule ili u koga se strižu nožice“ kojoj je jedna od urednica.

Autorica je nastavnih listića Eureka i Ispita znanja Eureka za 1. razred OŠ, jedna od autorica integriranog priručnika za razrednu nastavu (početnica Pčelica) te autorica udžbenika za učenje hrvatskog jezika u inozemstvu „Hrvatski u srcu“.

Ponosna je UNICEFOVA čuvarica djetinjstva.

Mr. sc. Emica Calogjera Rogić je  zaposlena u Školskoj knjizi od 2008. godine kao urednica za hrvatski jezik i strana izdanja. Godišnje uređuje 20-25 novih naslova u izdanju Školske knjige. Bila je profesorica hrvatskog jezika i književnosti u zagrebačkoj VII. gimnaziji, zatim u Hrvatskoj školi Bartol Kašić u Lyonu i Dijonu te lektorica za hrvatski jezik i književnost na Sorbonni u Parizu. Diplomirala je na odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i magistrirala na Odsjeku za komparativnu književnost na istom fakultetu. Voli potragu za novim knjigama i ponosna je kolekcionarka slikovnica za djecu i odrasle.

Dr. sc. Igor Marko Gligorić poslijedoktorant je na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a područja njegova istraživanja su hrvatski standardni jezik, materinski i inojezični hrvatski, dijalektologija, kognitivna lingvistika i primijenjena lingvistika. Sudjelovao je u izradi Velikog rječnika hrvatskoga standardnoga jezika 2015. godine i autor je brojnih značajnih znanstvenih radova. Autor je jezičnoga dijela integriranog udžbenika za eksperimentalni program u prvome razredu gimnazija objavljenog 2018. godine.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments