GLAZBOM PROTIV NASILJA

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album

001Berlin/ Skoro je premala bila dvorana Geimanschaftshaus Gropiusstadt za brojne sudionike programa i  publiku 29. po redu Susreta kultura (Begegnung der Kulturen) u organizaciji Odjela za kulturu berlinske općine Neukölln, odnosno Interkulturellen Treffpunkts ImPULS i Netzwerks Neuköllner Dialog.

Jasno, takva susreta raznih kultura koji se održava više od deset godina, ne bi bilo bez suradnje s brojnim migrantskim udruženjima i društvima koja na kulturnoj bazi okupljaju ljude što daleko od zemlje porijekla, u njima traže komadić identiteta a i otvoreni su za susrete i upoznavanje s drugim udruženjima, ljudima i kulturama.

065Ovogodišnji Susret kultura iznjedrio je 18 raznih, izvrsnih  točaka u kojima se plesalo, sviralo i pjevalo, predstavili djelići kulture iz Poljske, Njemačke, Koreje, Bosne i Hercegovine, Rusije, Armenije, Gruzije, Turske…

Okupljene je, između ostalih, pozdravio i gradonačelnik berlinske općine Neukölln, Martin Hikel,  zahvaljujući na angažmanu i odazivu na Susret kultura, manisfestaciju koja služi za okupljanje migrantskh društava koja djeluju u ovoj gradskoj četvrti te razmjenu iskustava i zbližavanju ljudi različitog porijekla. Već puno godina ova manifestacija se zalaže za toleranciju i otvorenost unutar jednih od kulturno najmješovitojih dijelova grada. Upravo danas je posebno važno založiti se zajedno za miran i demokratski odnos jednih prema drugima, rekao je Martin Hikel.

028ili, riječima moderatorice programa, Julije Pankratyeve iz poljskog udruženja: “Mi se glazbom borimo protiv nasilja!”

Na ovu manifestaciju smo, Elizabeta Kopić, dopredsjednica Zavičajnog kluba “Brođani” i ja, potpisnica ovih redaka, stigle na poziv Azre Tatarević iz Grupe žena za samopomoć. U publici primjetih još tek par poznatih mi lica, i to je bilo sve. Mislim, bilo bi sjajno barem dogodine, zapjevati, zaigrati, predstaviti se na ovom Susretu migrantskih udruženja i da time pokažemo i našu otvorenost i teleranciju kao i da i mi “kulturu za trku imamo”!

093

006

069

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments