JESEN I MALI MIŠEVI

tekst: Štefica Vanjek
Jesen je, i ja je volim jer nosi bogatstvo boja i plodova, ali nosi i probleme. Evo, neki dan u kuću mi je ušao miš i napravio pomutnju i uzbunu. Jadni miševi, bubamare i smrdljivi martini osjećaju da se bliži zima pa traže sklonište u tople prostore.

Nemam pojma kroz koju se rupu  miš provukao jer je moj muž bio vrijedan pa je prije par godina stavio zaštitne mrežice na sve otvore rekavši kako nam neće kojekakva gamad šetati po kući. Nije baš ni mali, ni lukav kao smrdljivi martin koji čeka na štoku vrata pa kad ih otvoriš on šmugne u kuću.

No, kud je ušao nije bitno, bitno je da sam ga uz ovaj moj oskudni njuh odmah nanjušila, kao mačka pratila sam mu trag koji je vodio do smočnice. Ta mala beštija natjerala me je na ono što nisam sama sebe mogla natjerati sve pod izlikom kako je to previše posla za moje bolesne ruke. Okrenula sam smočnicu i sve u njoj naglavačke, cijeli je dan trajalo čišćenje i igra skrivača s tim malim stvorom koji je sčućuren drhtao negdje u kutu.

Nikada mi smočnica nije bila tako uređena i dezinficirana kao sada. Nije mali miš lukaviji od mene. Lijepo sam mu servirala mirisnu slaninu, normalno na ljepilu, i nasjeo je na prevaru.

Jadni mali miševi često nasjednu na prevaru, nisu oni lukavi kao štakori koji love u mutnom  noću, i opasni su za zajednicu, jer osim što puno jedu, grizu i ostavljaju velike rupe kuda prođu pa ih se treba čuvati.

Od malog miša ipak više koristi nego štete. Ništa nije pojeo osim što je miris ostavio, natjerao me da napravim  temeljito čišćenje pa sam sada mirna do Božića i nove generalke, mogu mirno uživati laganini u mirovini.

Ne želim ni zamišljati što bi me čekalo da je veća beštija ušla u kuću. Nadam se da će i negdje drugdje mali miševi biti od koristi i natjerati na temeljito čišćenje prostora.

Jedno znam sigurno, i protiv štakora ima lijeka, naročito u proljeće i jesen kada nastane hajka i kad tad deratizacija dođe glave svakog štakora.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marija Juračić
5 years ago

“Jadni mali miševi često nasjednu na prevaru, nisu oni lukavi kao štakori koji love u mutnom noću, i opasni su za zajednicu, jer osim što puno jedu, grizu i ostavljaju velike rupe kuda prođu pa ih se treba čuvati.”
Odlična simbolika, a priča je i zabavna i poučna.