DOĐITE U NAŠ MALI KUTAK RAJA

piše: Slavica Jurčić
Brodski Stupnik/ Moja želja da s ljudima oko sebe komuniciram i prenesem lijepi glas putem Hrvatskog glasa Berlin vodi me u “Stupničke dvore”.

Ovaj hotel koji koji mi je u susjedstvu, predstavlja sami vrh  turizma u Slavoniji.

Pogled prema njemu dok se odmaram nakon posla u vinogradu, pruža zadovoljstvo oku i potiče želju da kao susjeda, odem i pitam voditelja hotela Antuna Šulentića, osjeća li zadovoljstvo što opet radi ovdje?

Osmjeh ovoga mladog čovjeka koji je dobar dio vremena proveo radeći na svjetski poznatim kruzerima, govori sve.

Drago mi je čuti da on ima želju ostati i živjeti ovdje. Time i nama koji gajimo slične želje, daje nadu u našu budućnost.

Antunu sam zaželjela dobrodošlicu i podsjetila ga na naš susret od prije par godina kada smo ga posjetile ja i Sonja Breljak, glavna urednica Hrvatskog glasa Berlin.

Tada je Sonju u lijepu i vinorodnu Slavoniju “doveo” naš Emil koji nas je prerano napustio. Ona je pisala o tom posjetu u priči “Eto nas u Stupničkim dvorima”.

Hotel “Stupnički dvori” sastoji se od vinskog podruma, 15 soba, 26 ležaja, restorana s terasom za 130 osoba i kavane za 40 osoba.

Stupnički dvori su tranzitna destinacija između juga i sjevera, pogodni su za tim bildinge, imaju dvoranu za 25 sjedećih mjesta.

Dok razgovaram s našim Antom, pitam i za šefa kuhinje, novoga kuhara koji je osam godina pekao zanat na lijepom Jadranu i austrijskim skijalištima. Tako upoznajem Krešimira Jurić Orlića, koji mi u razgovoru otkriva da se vratio radi obitelji. To mi je drago čuti.

Na meniju imaju divljač, patku… namirnice se sve svježe nabavljaju, a kolač kuće je od svježeg sira i maka, sa šumskim voćem.

Moram priznati da nam je šef Krešimir slab na riječima ali vjerujem da je majstor svoga zanata.

Cijelo vrijeme moga razgovora s njima dvojicom Sanja Majetić koja ovdje radi od samih početaka vinarije i hotela, veselo i sa zadovoljstvom reže ruže i stavlja ih u vaze… miris se širi cijelim hotelom.

Osim restorana, tu su i lijepi vinogradi koje vodi Alen Zadravec, agronom, stručnjak koji se ovim poslom bavi već 30 godina.

Alen voli posao koji radi, to se osjeti i u razgovoru s njim. Alen voli prirodu, pazi na ravnotežu flore i faune, pokušava potpuno izbaciti herbicide.

Pohvalio mi se da je neki dan prvi puta vidio bubamaru, ona je poželjna u vinogradu u kojem on primjenjuje konvencionalnu proizvodnju.

Naš razgovor teče glatko jer ovaj ljubitelj vinograda je tu stalno i poznaje sve,  od rezanja, vezanja, pljevljenja loze i sada uvlačenja loze, kosidbe i malčiranja.

Da bi bio stalno prisutan i u tijeku, Alen se preselio u Brodski Stupnik i koliko vidim, jako je zadovoljan.

Ideje koje on ima, od baliranja loze koja ima svrhu grijanja hotela i kuće, do ulja iz koštice grožđa, potencijali su koji vrijede zlata.

Sorte grožđa Graševina, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Manconi, Syrah, Pošip i Pinot Sivi, prostiru se na 22 HA vinograda koje će ove godine proizvesti Vina Galić.

Sjedište vinarije je u Kutjevu, vlasnik Josip Galić jedan od naših najboljih vinara, sada je prisutan i u Brodskom Stupniku. To me veseli jer će biti više posla za mlade ljude koji će ostati u Hrvatskoj i Slavoniji.

Alen mi na kraju našega razgovora otkriva tajnu svog uspjeha.  “Manje je više”,  njegov je moto. Nekada je potrebno malo a da bude dobro tj. odlično.

Povjerenje koje imaju vlasnik Josip, Antun i Alen, otkriva mi tajnu njihova uspjeha. Ljepota svakoga posla je povjerenje u ljude s kojima se radi.

Kada sam dolazila na razgovor s njima tražila sam samo dobro i to sam i našla. Ovim putem im zahvaljujem što su mi susjedi.

Vjerujem, kada posjetite ovaj mali kutak raja u Slavoniji tj. u Brodskom Stupniku, poželjet ćete ponovo doći. A možda i ostati.

unnamed

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barica Sljivaric Buttel
Barica Sljivaric Buttel
5 years ago

Slutis li Slavonijo novo nam ljeto.
Plodove sto rastu na grudima tvojim.
Pojis se pjesmom tambure stare.
Dok ljubim te razigranu koracima svojim !

Iz Bad Bayesoiena do naseg Brodskog Stupnika
i Starog Slatinika, a samo sam zatvorila oci !