EPIFANIJA

Mirko Popović
Istoga trena  kad mi je zazvonio telefon Ida se pojavila na vratima hitro zakoračivši u prstoriju. Ne znam što sam gledao, ili neobičan način kojim je popunila sobni prostor, ili gipkost ljupke pojave koja mi se zajedno s otvorenim vratima primicala.

Odnekud sam znao da je znala da se nisam pitao je li vidjela pokrete koji su između mene i prozorskog okna zapaljenog sunčevim ljetnim ognjem graničili sa nestvarnim. Iz  mojih očiju mogla je iščitati da imam do sada nespoznajno zadovoljstvo prisustvovati njenoj besprijekornoj ali neočekivanoj uvježbanosti za točku neke kazališne izvdebe.

– Mi se odnekud znamo? – gotovo sam prošaputao ne pomijerajući slušalicu u ruci. Nešto je u meni znalo da neću dobiti odgovor, ali i to da će mi ga sigurno dati trenutak kad iluzija njenog prisustva počne blijedjeti.
– Ne, nikada se nismo sreli, – izustila je sa smiješkom čija je jedna nota jasno demantirala izrčeno. Zagledana u moju figuru salivenu od nepomičnosti dodala je:
– Zašto telefon držiš u ruci a ne javljaš se?  Netko te trebao, zar ne?
Sunce je gorjelo u prozoru i Ida je ubrzanije disala. To je stoga, pomislio sam, što je naprosto ustrčala do mene na drugom katu
– Halo…? – iz slušalice se kratko izvio Idin glas: Samo provjeravam jesi li tu… jer te već dulje čekam. A dogovorili smo se u pet. Šutio sam jedan trenutak, htio pogledati na sat, ali sam bez svoje volje kliznuo kroz vrijeme i brzinom munje se obreo u jednom od bivših života.
– Oprosti, nešto me zadržalo, objasnit ću ti. Ah, da, hoćeš li biti na onom istom mjestu? I u onoj haljini…?
Iako je ranije prekinula vezu, čuo sam odgovor:
– Hoću,- tiho je odgovorila Ida i spustila mi ruku na rame. Pa tamo smo uvijek, govorio si, u nadzemaljsko zadovoljstvo odjeveni, najprije bdjeli negdje iza uma, a onda bi se zaputili bijelim puteljkom kroz šumu gdje si, prije nego što sam otputovala, prvi put sreo svoju pokojnu Idu. Bila je u onoj haljini.
– Pa ja…? zaustio sam, ukočeno gledajući Idu, pa telefonsku slušalicu koju sam spuštao istovremeno sa Idinim pojavljivanjem na vratima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments