FUNKCIONIRANJE ZNANOSTI U SVIJETU I KOD NAS

piše: Marko Jareb
Prema podacima iz medija, kada podijelimo broj zaposlenih u ministarstvima u RH s brojem ministarstava dobijemo kako je prosječno u svakom ministarstvu RH zaposleno preko 2200 zaposlenika.

Također, prema podacima iz medija, RH svoje dužnosnike plaća 4,7 posto BDP-a. Prosjek u EU je 1,8 posto BDP-a, što je skoro dvostruko više negoli se u RH izdvaja za znanost. Naime, za znanost se u RH izdvaja 0,7 posto BDP-a.

To ni Amerika ne bi izdržala.

Kako funkcionira znanstveni sustav u najrazvijenijim državama svijeta, a kako u RH?

Ono što sam mogao zaključiti iz medija, to funkcionira kako slijedi.

Znanstvena aktivnost u RH je fokusirana na objavljivanju znanstvenih radova sveučilišnih djelatnika u prestižnim svjetskim časopisima, a njeni autori svoj doprinos znanosti RH mjere brojem citata njihovih radova u radovima drugih autora u svijetu. Kako je moguće na takav način iznjedriti nešto novo što će doprinijeti boljitku cijelog društva u RH?

U najrazvijenijim državama svijeta znanstveni sustav se bazira na projektima za neki unaprijed određeni vremenski period. Svaki znanstvenik za svoj projekt, ako mu je odobren, dobiva financijska sredstva. Temeljem tih projekata objavljuju znanstvene radove i njihov doprinos društvu kroz dodanu vrijednost. Sljedeći projekt se dobiva na temelju prethodnog projekta.

Može li znanost u RH biti konkurentna svjetskoj znanosti? Okruženje pozitivnim ozračjem, zajedništvom te razmjena kritičkih stajališta znanstvenika, ponekad je važnije od same opremljenosti laboratorija. Još je za konkurentnost znanosti bitna etičnost, edukacija i oslonac na mlade s poduzetničkim ambicijama.

Da bi postigli uspjeh u RH na temelju znanosti potrebno je razvijati društvo međusobnog uvažavanja i suradnje. U protivnom ćemo tonuti sve dublje. A razloga za to je, što još u RH sve funkcionira na vezama.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marija Juračić
5 years ago

Od svih društvenih sustava, posljednji se urušio školski sustav. A kako očekivati poštivanje znanosti i znanstvenika od raznih kumova i onih kojima je neznanje voda na njihov mlin.

Josip Mayer
5 years ago

Marko dobro ste Vi to uvidjeli. Da slažem se da bi postigli uspjeh u RH na temelju znanosti potrebno je razvijati društvo međusobnog uvažavanja i suradnju. Sve to ide od onog osnovnog,kućnog odgoja,onoga što te roditelji nauče, da trebaš biti marljiv,uredan,iskren i popošten, da trebaš učiti,i širiti horizonte optimizma, biti obazriv prema drugima, taj cijeli sustav koji ti netko usadi i vjeruješ da je to ispravno.A kasnije se rezočaraš kada vidiš da taj cijeli sustav uopće ne funkcionira.Možda se je netko upitao zašto nam Hrvatski znanstvenici svjetskog glasa,odlaze u druge moderno razvijene europske zemlje.A razloga za to je,kako i sami… Read more »