“STOP NASILJU NAD ŽENAMA” I U MAKEDONIJI

Program pjesničkom rječju “Stop nasilju nad ženama” obilježen u Skopju

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Vlaho Brangjolica

DSC_0184Zajednici Hrvata u Republici Makedoniji  uz suradnju s Organizacijom žena Grada Skopja i Domom kulture „Kočo Racin“ obilježila  je 25. studenog  programom naslovljenim Pjesničkom rječju „Stop nasilju nad ženаma.“ 

Ovaj program održava se u isti dan i u isto vrijeme  u gradovima Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Bugarske i Slovenije, a po drugi  puta u Skopju.

Obilježavanje ovoga programa započelo  je u Zagrebu 2012. godine na inicijativu pjesnikinje Lidije Puđak i  nekoliko pjesnikinja.

U prepunoj dvorani doma kulture “Kočo Racin” nazočnima se obratila hrvatska veleposlanica Danijela Barišić, Snežana Spasovska iz Doma kulture i predsjednica Organizacije žena grada Skopja, Tomka Dilevska.

Kako je u Makedoniji započela borba za žrtve nasilja nad ženama govorile su specijalne gošće iz OŽS, Nena Smilevska i Jasmina Durić Kaleovska. Tu borbu pokrenule su nevladine orgnizacije. 2 kolovoza 1994. godine kao projekt organizacije žena Grada Skopja. Formirana je prva SOS linija za žene i djecu s prepoznatljivim brojem 15-700. Ova linija postoji i danas i nedavno je obilježila 24. obljetnicu.

Tom prigodom promovirana je  monografija kroz koju su hronološkim redom prikazane sve aktivnosti, entuzijazam i  istrajnost operatorica, volonterica u doprinosu za oslobađanje žene od osjećanja straha, srama i ublažavanja boli u njihovim dušama i otvorenu ispovijest o nasilje koje su preživjeli. Od 1995. godine funkcionira interventni centar „Ženska tranzitna kuća“ gdje su smještene žene i djeca nad kojima je izvršeno nasilje.

Zlostavljane žene su svugdje oko nas, one su tihe jer pate, nisu glasne, nijeme su zbog očaja. Mnoge ostaju same i napuštene sa svojom razorenom psihom i neke od njih ili njihove djece zapisuju svoje patnje.

IMG_20181125_200350Osnivačica ovoga programa, Lidija Puđak, je s nekoliko pjesnikinja formirala blog na kome se objavljuju pjesme inspirirane  žrtvama nasilja. Svakim danom blog se povećava i već je objavljeno preko 400 pjesama. Pjesnici na blogu pišu o nasilju. Ti stihovi su  puni boli, tuge i  sjećanja koja ostaju nezaboravna.

Izabrane pjesme s bloga čitali su: Lidija Lučko Jeremić, Blagojka Filipčeva i Valerio Tembeleski. Ivana Velinovska Boceska profesorica iz prijateljske općine Ilinden pročitala je pjesmu „Lenka“ makedonskoga pjesnika Koste Soleva Racina iz zbirke pjesama „Beli mugri“( „Bijela praskozorja“).

Ova zbirka je objavljena 1939. u Samoboru blizu Zagreba i to prvi puta na makedonskom jeziku i ćirilicom uz pomoć prijatelja i književnika iz Hrvatske.

DSC_0220Pjesme su čitane  uz pratnju na violini umjetnice Julije Nelkovke koja je na kraju programa izvela predivnu molitvu „Ave Marija“.

Voditeljica programa bila je Ljerka Toth Naumova (potpisnica ovih redaka, op.u.) koja je na kraju programa zahvalila velikom broju posjetitelja  među kojima su bili članovi OŽS, Poljaci iz udruge „Polonia“, iz udruge Žena Srbije, članovi Društva pisaca Makedonije, predstavnici iz prijateljske općine Ilinden, zaposlenici iz doma kulture „Kočo Racin“ i mnogi drugi.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments