DIZAJN KOJI TREBAMO

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album

059Berlin/ U prostorima Veleposlnstva RH u Njemačkoj je u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva, uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i europskih poslova Republike Hrvatske i Veleposlanstva Republike Hrvatske u SR Njemačkoj, otvorena izložba hrvatskog dizajnera vizualnih komunikacija Borisa Ljubičića, naslova “Jednina množine: Simbol, znak, logo, brend”.

“Izložbu je otvorio dr. sc. Gordan Grlić Radman, veleposlanik Republike Hrvatske i Monika Džakić, grafička dizaajnerica i asistentica pri postavljanju izložbe koja je prije Berlina bila postavljena u Zagrebu, Puli, Splitu, Varaždinu. Pročitano je i pismo Marka Goloba, akademskog sslikara i likovnog kritičara, autora knjige „Kritička kartografija – tekstovi o suvremenoj umjetnosti i dizajnu“, koji je bio kurator Ljubičićeve izložbe i autor tekstova u popratnom katalogu.

044Nevelikom broju posjetitelja ove izložbe, među kojma je bio i državni tajnik dr.sc. Kristijan Turkalj, te Marijana Lučić, savjetnica u frankfurtskom uredu Hrvatske centrale za turizam, obratio se i autor izložbe, Boris Ljubičić jedan je od najistaknutijih hrvatskih dizajnera starije generacije.

Od početka 70-ih godina do danas, svojim je radom u značajnoj mjeri obilježio vizualnu kulturu i praksu vizualnog komuniciranja u Hrvatskoj te je dobitnik brojnih međunarodnih priznanja i nagrada. Izložba Jednina množine – Simbol, znak, logo, brend po prvi put predstavlja pregled dizajnerskog rada Borisa Ljubičića u području dizajna zaštitnih znakova i logotipa najrazličitijih institucija, tvrtki, manifestacija i proizvoda u vremenskom rasponu od 1970. do danas, uključujući one za VIII. Mediteranske igre u Splitu 1979., Europsko prvenstvo u atletici u Splitu 1990., brend YASSA, Labud, Muzički bijenale Zagreb, HRT, Zagrebački velesajam, Hrvatsku turističku zajednicu, Ministarstvo kulture RH te brojne druge. Na izložbi je predstavljeno oko 250 radova, od kojih su 24 rada posebno izdvojena.

016Tijekom izlaganja sabranog pod naslov “Dizajn koji trebamo”, Boris Ljubičić je zanimljivo i duhovito govorio o svojim radovima, vremenu u kojem su nastajali, načinu na koji kao grafički dizajner razmišlja te značenju znaka, boja, zastava i svega što predstavlja osobu, grupu, zajednicu, državu, što čini prepoznatljiv simbol, logo i brend koji se dugo pamti, prenosi i poistovjećuje, nosi poruku.

005Posjetitelji su imali i po koje pitanje za Borisa Ljubičića. A bilježimo i zanimljiv susret gosta iz Zagreba i Lucijana Brumnjaka, oca prerano preminulog berlinskog grafičkog dizajnere Borisa Brumnjaka, čijoj smo posthumnoj izložbi nazočili prošli tjedan, a koji je za života imao veliku želju upoznati imenjaka i uzora, Borisa Ljubičića. Do tog susreta je eto, posredno, kroz upoznavanje i razgovor njegova oca s Borisom Ljubičićem i razmjenu kataloga, ipak došlo.

Nakon predavanja, duže vremena su se okupljeni zadržali u ugodnom druženju i razgovoru s Borisom Ljubičićem.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments